God arbetsmiljö – en fråga om anständighet

Stress. Omorganisationer och personalnedskärningar går ut över den psykosociala arbetsmiljön.

Stress. Omorganisationer och personalnedskärningar går ut över den psykosociala arbetsmiljön.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2016-06-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett hållbart arbetsliv kräver bättre arbetsmiljö. Därför måste det systematiska arbetsmiljöarbetet uppgraderas. Genom extra satsningar på Arbetsmiljöverket, kvinnors arbetsmiljö, regionala skyddsombud, företagshälsovård och arbetslivsforskning ökar förutsättningarna för bättre trivsel på arbetsplatser runt om i hela Norrbotten.

Många utmaningar på arbetsmarknaden påverkar arbetsmiljön negativt. Tempot i arbetslivet blir allt snabbare. Med högre produktivitetskrav och lägre bemanning blir känslan av otillräcklighet allt vanligare. Tillfälliga och osäkra anställningar breder ut sig. Delade turer och dag för dag besked om jobb via ett sms är ett ofog.

Den stressrelaterade ohälsan drabbar i hög utsträckning kvinnor eftersom kvinnodominerade arbeten ofta är de mest slitsamma fysiskt, psykiskt och känslomässigt. Ett modernt och hållbart arbetsliv kräver ökad jämställdhet på arbetsmarknaden. Kvinnor och män ska ha lika stort inflytande över det egna arbetet. Kvinnors arbetsmiljö är lika högt prioriterad som mäns.

Arbetet för en förbättrad arbetsmiljö måste gå hand i hand med arbetet för stärkta rättigheter och ökad trygghet för löntagarna. Facket måste ha många medlemmar för att ha legitimitet och kunna förhandla bra kollektivavtal – grunden för den svenska modellen.

Arbetsmiljön betraktas ofta som ett individuellt problem. Egentligen handlar det om brister i ledarskap, organisation, riskanalyser och för låg bemanning. I slutändan är det alltid arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön.

Socialdemokraterna har länge kämpat för mer pengar till arbetsmiljöarbetet men den förra regeringen var inte intresserad. Nu ökar den socialdemokratiskt ledda regeringen resurserna till arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket får 55 miljoner kronor mer under 2016. Ökade resurser innebär att det till exempel anställs fler arbetsmiljöinspektörer.

För att ge arbetsmiljöarbetet en långsiktig inriktning tar regeringen fram en nationell arbets­miljöstrategi i samråd med fack och arbetsgivarorganisationer. Bland annat kommer strategin att innehålla konkreta åtgärder för ett hållbart arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö. Till detta ska läggas att Arbetsmiljöverket har antagit nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö.

Vi vet att just nu tas många viktiga steg på vägen för att bättre förebygga den fysiska- och psykosociala ohälsan. Vi tänker dra vårt strå till stacken för att arbetsmiljön på arbetsplatserna i Norrbotten ska bli bättre.