Grattis till nollränta, S!?

1,6 miljarder. Ska vi bländas av den summan eller? Helt klart är att våra kommunalråd är bländade. ”Det hade vi aldrig vågat drömma om” säger de och låter som om de har vunnit på lotto. Efter att ha spelat på lotto.

Bertil Bartholdsson (V) vill ha mer insyn i Lulebos affärer.FOTO: Maria Ekman

Bertil Bartholdsson (V) vill ha mer insyn i Lulebos affärer.FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

Norrbottens län2015-07-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker inte att försäljningssumman är anmärkningsvärd. Det är möjligt att den ligger rätt nära husens marknadsvärde.

En sak är dock säker. Efter affären får Luleå kommun bankränta på köpesumman, vilket i dag är nära noll procent. Rikshem tar över den framtida avkastningen på husen. Det är därför Rikshem har gjort affären, deras ägare är pensionsfonder med uppgift att maximera avkastningen på pensionskapitalet.

Att äga fastigheter är i dag en av de bästa kapitalplaceringarna, långt mer lönsam än att ha pengar på banken.

Flera (exempelvis tidigare kommunalrådet Karl Petersen) har varnat för att Lulebo säljer ut sina mest lönsamma fastigheter.

Om Lulebo drabbas negativt av affären så påverkar det inte bara de egna hyresgästerna. Det drabbar alla hyresgäster i Luleå, även de som har privat värd.

Så fungerar hyressättningen.

När vi besökte Hyresgästföreningen för en månad sedan uttryckte man just denna oro. Lulebos mest lönsamma fastigheter finns till stor del på Kallkällan och Tunastigen. Dessa fastigheter säljs nu.

Om Lulebo säljer de fastigheter som ger mest avkastning så kommer man att sitta kvar med ett fastighetsbestånd som ger låg avkastning och vinstmarginalen i bolaget kommer att krympa. Kanske rentav förbytas till förlust.

Då finns det bara ett sätt för bolaget att kompensera sig, det är genom att höja hyrorna. Höja dem mera än om man haft kvar de lönsamma fastigheterna.

Samtidigt har vi ett hyressättningssystem som säger att allmännyttan (det vill säga Lulebo) ska vara hyresledande.

Det innebär att när Lulebo förhandlat färdigt om hyrorna så kan de privata värdarna följa efter och ta ut minst samma hyreshöjningar, alldeles oavsett vilka kostnader eller vinstmarginaler som finns där.

Det innebär i praktiken att dålig lönsamhet för Lulebo är goda nyheter för de privata värdarna, inklusive Rikshem.

Om Rikshem köper på sig de mest lönsamma fastigheterna i Lulebo gör man en dubbel vinst. Dels får man bra och lönsamma fastigheter i sin ägo. Dels försämras vinstmarginalen i konkurrenten Lulebo, vilket tvingar fram ökade hyreshöjningar.

De ökade hyreshöjningarna kan Rikshem sedan automatiskt ta ut i sina nyförvärvade fastigheter, exempelvis på Tuna och Lingonstigen, trots att dessa fastigheter redan ger stor avkastning.

Därför kan den här affären bli usel för skattebetalarna och en dubbelt usel affär för hyresgästerna. Och det är inte över än. Ytterligare minst lika många lägenheter ska säljas till andra privata, av kommunledningen handplockade, köpare.

Förhoppningsvis innebär den här affären en tankeställare för alla som lagt sina röster på socialdemokraterna i kommunvalet förra året.