I Kiruna har LKAB brutit malm i över hundra år och expanderar nu ytterligare i norra Sverige. Samtidigt förs en dialog med samebyarna Gabna och Laevas med målet att rennäringen ska kunna fortsätta på minst samma nivå som i dag.
Fler gruv- och prospekteringsbolag behöver följa LKAB:s exempel. Vid konkurrerande användning av mark är dialog och ömsesidig respekt för varandras behov avgörande.
För att förbättra dialogen mellan gruv- och rennäringen fattade regeringen i fredags beslut om att ta fram en vägledning för samråd och kommunikation mellan ren- och gruvnäringen under tillståndsprocesser för prospektering och brytning. Gruvnäringens branschorganisation Svemin, Svenska samernas riksförbund SSR och Sametinget inbjuds till arbetet som ska ledas av länsstyrelsen i Norrbotten.
Både ren- och gruvnäringen är riksintressen. Runt om i Sveriges berggrund finns fyndigheter som är byggstenar i det hållbara samhället. Vare sig vindkraft, solceller eller hybridbilar skulle existera utan mineralutvinning. Och flera glesbygdskommuner skulle vara avfolkningsbygder utan värdefulla lokala arbetstillfällen. Bara statliga LKAB:s verksamhet i Malmfälten beräknas ge
54 000 direkta och indirekta jobb på Nordkalotten.
Rennäringen är Sveriges urfolks, samernas, urgammal och traditionella näring. Att den finns och fortsätter att existera är förenat med stora historiska och kulturella värden. Rennäringen skapar jobb, bidrar till turismen och är en del av Sveriges arv. Hållbara gruvsamhällen förutsätter att båda dessa viktiga intressen ges förutsättningar att samexistera.
För att ytterligare förbättra möjligheterna till dialog och hållbar gruvexpansion fattar regeringen också beslut om att ta fram en handbok för kommuner som står inför gruvetableringar. En viktig förutsättning för en hållbar gruvetablering är att kommunen och gruvföretaget har en gemensam bild av nuläge och mål med etableringen.
Oavsett om en planerad gruva får tillstånd är det nödvändigt för alla inblandade, företaget, kommuninvånare och lokal rennäring att beslutsprocesserna är effektiva. Tiden av väntan ska inte vara längre än nödvändig. Det är viktigt att de samiska intressena och erfarenheterna tas tillvara även i framtagandet av detta stöd till kommunerna.
Tillväxtverket som ska leda arbetet ska därför samråda med Same-tinget och Naturvårdsverket.
Sveriges ekonomiska välstånd har under århundraden till stor del byggts av vår malmexport till Europa. Sverige är än i dag EU:s ledande gruv- och mineralnation.
Regeringens mål är att vi ska fortsätta ligga i framkant genom att utnyttja våra mineralresurser på ett hållbart sätt, i samklang med omgivande näringsverksamheter och viktiga natur- och kulturvärden.