Svar till Öppet brev ”Varje enskilt fall måste bedömas individuellt” (NSD Debatt 10/4)
I brevet uppmanas Norrbottens läns landsting att använda möjligheten att tillämpa lag 2013:407.
Vad säger då lagen? Nedanstående är ett utdrag ur Sveriges kommuner och landstings skrivelse 9 dec 2014:
1. Den 1 juli 2013 trädde lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd i kraft. Lagen innebär att personer under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård samt tandvård i samma omfattning som barn och ungdomar som är bosatta i landstinget samt en hälsoundersökning. Personer som har fyllt 18 år ska erbjudas vård och tandvård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning samt en hälsoundersökning. Vården är subventionerad enligt bestämmelser i förordning (2013:412) om vårdavgifter m.m. för utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. 2013 års lag omfattar således endast utlänningar som vistas i Sverige utan tillstånd. Eftersom de utsatta EU-medborgare som här är aktuella har rätt att vistas i ett annat medlemsland i tre månader utan särskilt tillstånd är därför utgångspunkten att de inte omfattas av denna lag. Det förekommer även att dessa personer saknar sjukförsäkring i sina hemländer och därmed omfattas de inte heller av förordning (EG) nr 883/04. Konsekvensen av detta är att dessa EU-medborgare måste betala hela kostnaden för den vård som de får här i Sverige.
2. Av förarbetena till lagen (prop. 2012/13:109 s. 41) framgår att regeringen anser att för unionsmedborgare ska så långt som möjligt de EU-rättsliga författningarna tillämpas.
3. Emellertid säger regeringen också att det ”inte är uteslutet att föreslagen lagstiftning om hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd i enstaka fall kan komma att bli tillämplig även på unionsmedborgare”. Sammanfattningsvis innebär detta att frågan huruvida 2013 års lag kan bli tillämplig måste avgöras efter omständigheterna i varje enskilt fall.”
I en sammanställning som Dagens Medicin redovisat 16 april 2015 framgår att 16 av 21 landsting fakturerar hela vårdbeloppet till de EU-medborgare som saknar Europeiskt sjukförsäkringskort. Grunden för det är att dessa landsting, så även Norrbottens läns landsting, bedömer att EU-migranter inte omfattas av lagen om vård för tillståndslösa, dvs pkt 2. ovan. Enbart ett landsting, Uppsala, anser att lagen 2013:407 pkt 3. borde kunna tillämpas på sådana som sannolikt inte har möjlighet att få ett EU-kort. Där skiljer sig Uppsala från de andra landstingen som anser att för unionsmedborgare ska så långt som möjligt de EU-rättsliga författningarna tillämpas enligt pkt 2.
Under 2014 utreddes avgiftssystemet i Norrbottens läns landsting med sikte på förenkling och att fler skulle omfattas av högkostnadsskyddet. Inriktningen på arbetet kommunicerades både inom och utom landstinget i Norrbotten. Det nya avgifterna beslutades i landstingsfullmäktige i februari 2015 och träder ikraft 1 maj 2015. Utbildningar i det nya avgiftssystemet sker för personal och intresserade under april 2015.
Under debatten, inför och under beslutsfattandet, har framkommit synpunkter på delar av de förändrade avgifterna. I samband med det har vi från landstingsledningen angett att effekterna av förändringarna skall följas upp och analyseras förhoppningsvis nästa vår/sommar när ett år förflutit. Att innan det göra förändringar i regelsystemet, som t ex att börja göra individuella bedömningar av varje enskilt fall, är inte aktuellt.
Flera landsting har önskemål om att regeringen, eller SKL, skall komma med centrala rekommendationer så att frågan om individuella bedömningar i enskilda fall hanteras likartat i landet oberoende av var man söker vård. Om sådana rekommendationer kommer får vi i så fall ta ställning till dem då.