Kvinnor utför fortfarande mer av det obetalda hemarbetet och halkar efter i position och lön i arbetslivet. Kvinnor tar ut huvuddelen av föräldraförsäkringen, arbetar mer deltid än män, får sämre löneutveckling och pensioner. Detta sker på grund av den traditionella ansvarsuppdelningen mellan män och kvinnor.
Var tredje kvinna jobbar deltid. Väldigt många vill i stället arbeta heltid. Heltid måste bli norm på hela arbetsmarknaden, så att alla kvinnor har möjlighet att få en lön att leva på. För att det ska bli så krävs politisk vilja och konkreta beslut.
I dag förekommer otyget med anställda på noll (!) procent. Det drabbar ofta unga tjejer som får mycket otrygga och korta anställningar. Kommunal har visat att 100 000 kvinnor jobbar deltid för att ha tid att vårda sina anhöriga. Vi ser fortfarande vårdande som en kvinnas uppgift, medan männen jobbar vidare på sina heltider.
Under ett arbetsliv tjänar en man i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mer i lön än en kvinna. 3,6 miljoner kronor som ger en stor skillnad gällande trygghet och möjligheter.
Arbetslösheten är ett problem, det går inte längre att blunda för regeringens totala misslyckande.
Alla, både kvinnor och män, ska ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete. Så är det inte i dag. Sysselsättningsgraden, hur stor andel av befolkningen som arbetar, har sjunkit under regeringen Reinfeldt. Skillnaderna mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden består.
Arbete ger oberoende och möjlighet att själv bestämma över sitt liv. Det är oacceptabelt att kvinnor ska ha sämre möjlighet till arbete, lägre lön och sämre anställningsvillkor än män.
Arbetsvillkoren bland kvinnor är sämre än för män, det visar inte minst de ökade sjukskrivningstalen bland kvinnor.
Uppmärksamhet har riktats kring exempelvis hemtjänsten. Där de frysta statsbidragen sedan 2006 gör att kommunernas kostym slimmas än mer, och fler kvinnor ska springa fortare vilket i slutändan drabbar de gamla.
Vad är då äldreminister Maria Larssons råd till dem som jobbar i omsorgen? Jo, hon råder dem att ”byta jobb”! Men vad äldreministern Mara Larsson inte förklarar är hur det hjälper våra gamla eller hur det hjälper alla kvinnor som jobbar inom äldreomsorgen.
Kan det vara så att äldreministern menar att det är någon annan som ska ta över ett jobb med dåliga villkor. Någon som ännu orkar några år tills kroppen tar slut. Det är inte rimligt att betrakta kvinnor som förbrukningsmaterial, som kastas bort när kroppen är utsliten och inte längre orkar.
För att komma till rätta med orättvisan krävs politiskt agerande. Vi socialdemokrater tror att rätt till heltid, lönekartläggning och att dela föräldraförsäkringen mer rättvist gör skillnad. Möjlighet att arbete den tid som man vill, uppföljning av lönesättning, och föräldrar som delar ansvar för hem och barn från början, ökar chanserna att ansvaret fördelas mer jämnt längre fram.
Hittills har inga jämställdhetsframgångar skett av sig själv. Varje framsteg kräver hårt arbete. Ansvaret går inte att lägga på varje enskild kvinna. Det går inte att lägga ansvaret på individen. Något som även äldreminister Maria Larsson behöver inse eller också är det dags att byta jobb.