Hett 2010 för EU
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den första stora uppgiften blir att samla ihop bitarna efter det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn, och få med USA, Kina och u-länderna på en ny väg framåt. Just nu famlar alla.
En nyckelfråga är finansieringen av klimatpolitiken. Där närmar vi oss också den heta frågan om EUs budgetreform. Nuvarande långtidsbudget, som styr EUs jordbrukspolitik, strukturfonder m m - och som innehåller ytterst lite om klimatfinansiering - gäller t o m 2013.
Redan nu har Barroso svikit sina löften om en ambitiös halvtidsöversyn av denna långtidsbudget, och nu är det snart för sent.
Kommer kommissionen inte mycket snabbt med ett förslag kommer EU att sitta låst med en förlegad budgetmodell i flera år till. Och sen väntar den riktigt stora uppgiften - att enas om hur EUs budget ska användas efter 2013, hur stor den ska vara och hur avgifterna ska fördelas mellan medlemsländerna...
Lika tufft blir det att i enlighet med Lissabonfördraget forma en mer gemensam utrikes- och säkerhetspolitik grundad på en ny gemensam utrikestjänst. Och det är bråttom.
EUs uppgifter i världen bara växer, och alla Europas utrikespolitiker och diplomater står nervöst och stampar. Utöver hanteringen av globala kriser som Afghanistan och Mellanöstern väntas redan i år beslut om nästa EU-utvidgning (Kroatien, Island?), och om att gå vidare med nya kandidatländer på Balkan.
Många är också oroade för hur den nya kommissionen ska hantera det svåra arbete som Margot Wallström har börjat bygga upp under flera år - öppenhet, förmåga att kommunicera, demokratiutveckling.
De här uppgifterna borde räcka. Men då har jag ändå inte nämnt EU-ländernas gemensamma väg ur den ekonomiska krisen, problemen i förhållande till Ryssland och energiförsörjningen, formandet av en ny samlad migrationspolitik osv.
Så - även om detta nya år är ett svenskt valår tror jag vi bör ställa in oss på att det blir mycket EU i debatten.
Inte minst frågor som EUs roll i vården och för fackliga rättigheter kan bli riktigt heta i Sverige. Och det är inte säkert att det parti som talar tystast om Europa tjänar på det i valet 2010!