Regeringen gör det i det aktuella budgetförslaget – i det lokala politiska vardagsarbetet liksom i den långsiktiga strategiska planeringen – vi samlar kraft och resurser för att göra det som nu ser ut att bli en historisk investering i barn och utbildningsverksamhet – i Norrbotten och i hela landet.
Enbart i de tre kommuner – Kiruna, Luleå och Piteå – som vi representerar handlar det för de närmaste åren om miljardinvesteringar. Vi kraftsamlar och gör nu historiskt stora investeringar i renoveringar, nybyggnationer men framför allt samordning och modernisering av skolstrukturerna.
Framtidens skola behöver fokusera på innehållet i skolan, med kunniga lärare, en digital lärmiljö och många vuxna i skolorna. Det kan innebära ändrat innehåll i skolor, att vissa skolor inte finns kvar och att andra skolor byggs. Men för länets kommunalråd och skolpolitiker är utmaningen att långsiktigt rusta skolorna för att kunna ge våra barn och ungdomar inte bara kunskap och utbildning utan också reella möjligheter att förverkliga sina livsdrömmar.
Regeringens budgetförslag innebär – helt enligt vallöften och vår s-politik – två miljarder för fler anställda i skolan och en tydlig satsning på framför allt lågstadiet. För oss är den absolut största utmaningen att i dag når inte alla elever målen i grundskolan.
Förra sommaren lämnade totalt i landet omkring 12 700 elever grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program, hela 13,1 procent. Dessutom har det blivit alltmer tydligt att samtidigt som allt fler elever får särskilt stöd, så kommer stödet alltmer in i årskurs 9. Vi behöver nu fokusera på att ge elever rätt stöd tidigt!. Nu måste vi gemensamt och kraftfullt vända utvecklingen i skolan och höja resultaten.
Ett annat strategiskt och för oss efterlängtat förslag är utökning av antalet utbildningsplatser på lärarutbildningen! Lärarbristen är redan akut. Antalet nybörjarplatser på grundlärarutbildningen ska nationellt öka med 700 platser årligen.
För att råda bot på dagens brist på speciallärare och specialpedagoger föreslås dessutom en ökning med 300 nybörjarplatser nationellt årligen inom speciallärar- och specialpedagogutbildningen, samt bättre villkor att utbilda sig till dessa yrken. Därtill föreslås 800 nybörjarplatser årligen inom förskollärarutbildningen i landet.
Vi är förhoppningsfulla att LTU kommer öka sina platser på lärarutbildningarna – även på distans – för att förse Norrbottens kommuner med lärare även i framtiden.
Det här är viktiga steg lokalt och nationellt för att rusta Sverige för morgondagens utmaningar. Men det är framför allt avgörande och nödvändiga beslut för att skolan ska vara nyckeln till frihet och ge alla barn samma chans!