µ Svar till Eva Hedesand Lundqvist, NSD Debatt den 10 juni, samt till Irene Gustafsson, NSD Debatt den 20 maj.
Nu vill Socialdemokraternas ledande kyrkopolitiker, Irene Gustafsson, inte längre debattera höstens kyrkoval med Borgerligt alternativ (NSD 20/5). Debatten har blivit för svår. Då sänder den socialdemokratiska kyrkogruppen fram Eva Hedesand Lundqvist som i NSD 10/6 frågar: ”Nu är det dags att Borgerligt alternativ redovisar vad de står för”.
Först måste läsaren få veta att Gustafsson under våren skrivit minst fem debattartiklar i NSD och senast 20 maj skriver; ”Vi Socialdemokrater gör inte partipolitik av kyrkovalet”.
Men Socialdemokraternas valmanifest för kyrkovalet måste fastställas av Socialdemokraternas partistyrelse vilket också skedde i oktober 2012. Gustafsson envisas med att debattera motståndet mot kvinnliga präster när hon borde veta och att beslut om kvinnliga präster fattades redan 1958, för över 50 år sedan, och att det i dag prästvigs fler kvinnor än män.
När nu Eva H L har tagit över för Socialdemokraterna i kyrkovalsdebatten skriver hon ”att som ordförande för Tro och solidaritet i Norrbotten och som ledamot i dess förbundsstyrelsen ställer hon sig helt bakom Socialdemokraternas kyrkopolitiska program. För Svenska kyrkan har 20 000 anställda och 7 000 av dem är kommunalare.” Det är därför Broderskapets tidskrift 2010 fått byta namn till ”Tro och Politik”. Där vi kan läsa att ”Kärnan i Sveriges kristna Socialdemokraters ideologi är sambandet mellan tro och politik.”
Det är således av helt partipolitiska skäl höstens kyrkoval är så viktigt för socialdemokratin. Det är detta som skiljer socialdemokratin från Borgerligt alternativ. Ska höstens kyrkoval vara med eller utan partipolitik? Valet handlar ytterst om hur kyrkan ska utvecklas och vilken roll vi vill att den ska ha i samhället. Mot Socialdemokraternas valmanifest så ställs vid höstens kyrkoval det politiskt fristående Borgerligt alternativs Värdegrund i tolv punkter.
Borgerligt alternativ vill att kyrkan ska styras av personer som har kyrkan med dess värderingar och tro som utgångspunkt – inte politiken och politiska agendor. För oss är det kyrkan och dess verksamhet som måste få stå i centrum, inte partipolitiska idéer och åsikter. Vi vill att de värderingar kyrkan vilar på ska ta större plats i samhället.
Svenska kyrkan måste bli ännu bättre på öppenhet, tolerans och mångfald. En kyrka som välkomnar alla blir en naturlig mötesplats för människor under livets svåra och ljusa stunder samt fyller en central funktion i dagens samhälle. Det vill Borgerligt alternativ verka för.