Biogåendet går ner i Sverige och i Europa som helhet enligt färska siffror från LUX, EU:s filmorgan. I snitt minus 4,2 procent. Men i Sverige med hela 9,7 procent medan Danmark bara har -0,2 procent. Holland – med en varierad biografkultur med många aktörer – går plus 0,8 procent.
Varför ser det ut så här? Naturligtvis i botten att våra tevekanaler visar massor av film, dygnet runt, vilket mättar publiken trots att ”film är bäst på bio”. Men också, tror jag, därför att vi har en monopolkultur i Sverige med Svensk Filmindustri (SF) som herre på täppan och som helt dominerar vad vi ser och i mångt och mycket vilka som får visa vad. Jag kommer strax till det.
SF:s Filmstaden i Luleå är ett belysande exempel.
Jag har roat mig med att under det senaste året se vad man väljer att visa. Det handlar nästan uteslutande om amerikansk actionfilm för de stora och Disney för de små. Ibland kryddat med en så kallad ”Smultronfilm”, senast pekoralet ”Grace” med Nicole Kidman. Sammantaget de filmer som får betygen 1–2 i Dagens Nyheter.
I min värld kan film vara så mycket mer – men om film i mångkulturella termer ordas det inte mycket om i media i Norrbotten. Biograf- och filmsituationen ur ett kulturellt perspektiv är i det närmaste död i Luleå.
Men så finns ju förstås lilla Folkets Bio som en David mot jätten Glufs Glufs (Goliat, alltså) på Bio Kronan uppe på Lulsundsberget. Lite vid sidan av. Där visas film från jordens alla hörn. Där visas filmerna som vinner priser på festivaler runt om i världen. Film som har något på hjärtat. De har en trogen, men förstås inte jättestor publik.
Nu till mina exempel.
På Folkets Bio Kronan bokade vi Ruben Östlunds nya omtalade film ”Turist” och fick okej från distributören TriArt att inleda säsongen med den. Men så valde SF Filmstaden att visa filmen – den var ju efter framgångarna på filmfestivalen i Cannes omtalad och därmed ekonomiskt intressant. SF Filmstaden krävde att ingen annan bio i Luleå fick visa den under de första två veckorna. Och när SF ryter till så lyder man.
Folkets Bio får alltså inte visa ”Turist” enligt den bokning vi hade fått bekräftad.
Så fungerar ett monopol.
Det finns som många känner till ytterligare en biograf i Luleå, gamla Royal på Nygatan. En biograf som skulle kunna utgöra ett alternativ för hugade.
Men den bara står där och ser ödsligt övergiven ut. Varför? Jo, SF har kontrakt, de har till och med registrerat biografen hos Svenska Filminstitutet. Men det visas ingen film där. SF vill bara att ingen annan gör det. Så fungerar också ett monopol.
Inte undra på att biogåendet minskar. Och att filmkulturen i Luleå är döende.