Hur naiva kan man egentligen vara?

Norrbottens län2014-07-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Karl Petersen, NSD:s ledarsida den 16 juli.

Sommaren 2013 avslöjades det enorma globala spioneri som USA:s underrättelseorgan NSA (National Security Agency) ägnar sig åt. Det hördes en del protester från europeiska regeringar men de var i allmänhet av låg art.

Sverige utmärkte sig med att inte ens sträcka sig till ett pliktskyldigt fördömande av NSA:s framfart. Reinfeldt och Bildt viftade i intervjuer bort frågan och den socialdemokratiska oppositionen pep inte alls.

Ändå avslöjades att Facebook, Microsoft, Google och andra nordamerikanska it-bolag rutinmässigt lämnar ut personuppgifter till NSA. En av samlingspunkterna i detta elektroniska övervakningsnätverk ligger ju i Sverige, alltså Facebooks datacentral i Luleå, företagets enda anläggning utanför USA.

Det står i brottsbalken att ”envar som med uppsåt att gå främmande makt tillhanda, här i riket hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter om annans personliga förhållande eller till dylik verksamhet lämnar medverkan” dömes till fyra år för olovlig underrättelseverksamhet.

Alla som befarar att Facebook-centralen i Luleå lämnar uppgifter som ställs till främmande makts förfogande bör göra brottsanmälan.

De styrande i Luleå kommun och dess tjänstemän i näringslivet har under lång tid lovordat det energislukande spionföretaget Facebook som nu ska byggas ut på Porsön. Det är svårt att veta om det beror på naivism eller cynism.

Näringsminister Annie Lööf var på besök i Luleå och annonserade om Facebooks utbyggnad. Hon lovordade detta och kallade det ”en stor dag för Sverige”.

Må vara att hon är på fallrepet efter sitt partis sönderfall, men frågan är ”hur naiv kan man vara”? Hon erbjuder miljardföretaget Facebook nya statliga miljoner för deras intresse att bygga ut underrättelseverksamheten.

Vi kan i lokalpressen nu läsa att Luleås kommunalråd nu besöker USA för att försöka få fler spionföretag att etablera sig i vårt län. Man häpnar!

Det politiskt-kulturella klimatet i Luleå är märkligt. Förutom att kommunstyret lovordar Facebooks nyetablering så ger man sin slapphet mot spionaget en programmatisk form.

I sin framtidsstudie ”Luleå Vision 2050” säger kommunens ledande att ”Luleå och Norrbotten ska vara internationellt etablerad som testregion. I Luleå avses IKT-test (informations- och kommunikationsteknik), militär test och övning (F 21 är nyckelaktör)”. och så vidare.

Spionföretaget Facebook ingår tydligen i en allmän militarisering och ett kontrollerande av norra Sverige. Vi som vill att vårt land inte ska luras in i imperialistiska krigshetsande åtgärder måste hindra att Sverige är en del av det Nato-block, som med lögner och spionage vill att vårt land ska insättas i det krigsförberedande ledet.