Hyresgästvänligmarknad behövs

BOSTÄDER. Artikelförfattarna efterlyser fler billiga bostäder och statliga reformer.

BOSTÄDER. Artikelförfattarna efterlyser fler billiga bostäder och statliga reformer.

Foto: Pär Bäckström

Norrbottens län2015-08-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Ola Johansson (C) & Alfred Askeljungs (C) debattartikel i NSD den 21/8

Det är glädjande att Centerpartiet uppmärksammar den illavarslande bostadsituationen för de mest utsatta. Medan högskolorna öppnar upp portarna för framtidens arbetskraft, smäller dessvärre flera hyresvärdar igen dörren för tusentals bostadssökande studenter till exempel. Detta oftast med anledning av bostadsbristen, tuffa inkomstvillkor eller en alltför dyr hyra.

Enligt branschorganisationen Studentbostadsföretagen har vi ett totalt nationellt behov av 20 000 studentbostäder. Siffran kommer förmodligen att öka i och med generationskullarna och regeringens mål om en utökning av studieplatserna. Dock släpar nybyggnationen efter, de senaste fem åren har blott 2 800 studentbostäder producerats. Det behövs fler bostäder och särskilt hyresrätter, eftersom det är en flexibel boendeform. Forskningen visar att hyresrätten är avgörande för en dynamisk arbetsmarknad till exempel. Därför ser vi istället positivt på regeringens nyintroducerade investeringsstöd för små och klimatsmarta lägenheter. Det är därför inte heller rimligt att utdöma initiativet innan den har prövats.

Vi instämmer med Ola Johansson (C) och Alfred Askeljungs (C) på ett antal punkter. Det är behovet av att förenkla planprocessen, de höga produktionspriserna i Sverige, att de ekonomiska kraven försvårar bostadsjakten samt att det måste byggas fler billiga bostäder.

Vi efterfrågar också välförankrade reformer från statens sida för en mer hyresgästvänlig bostadsmarknad. Emellertid är det märkligt att författarna dömer ut ”meningslösa utredningar” så här tidigt. Den förra regeringen där, Centerpartiet ingick, startade 69 utredningar inom bostadsområdet. Utredningar är behövliga för att kartlägga och samråda inför en långsiktig lösning.

Författarna nämner även hyressättningsmodellen, där parterna förhandlar kollektivt om hyrorna, som ett hinder. Därför har vi ingen reglerad hyressättning, den avskaffades 1975. Den svenska modellen är en ömsesidig kompromiss som ger fastighetsägarna en god vinstmarginal samt motverkar orimliga hyreshöjningar och frigör en större disponibel inkomst för de boendes samhällsnyttiga konsumtionsförmåga.

Alliansen gjorde förvisso det enklare att hyra ut sin bostad i andra hand 2013, det har även medfört dyrare andrahandshyror sedan dess. Små bostadsrätter har fått drygt 40 procent högre andrahandshyror medan motsvarande siffra för små hyresrätter är 20 procent, enligt försäljningssajten Blocket. Denna lagförändring har knappast förhindrat svarta hyreskontrakt, ockerhyror och otrygga boendevillkor såsom herrarna påstår. Dessa är beklagliga men tydliga effekter av en skriande och alltmer lukrativ bostadsbrist.

Därför är det välkomnande att företrädare för centerpartiet tydliggör att bostadsbristen måste lösas med politiska reformer. Det bör motivera partiet att på partistämman i höst, klubba igenom en social bostadspolitik där individen inte lämnas vind för våg på den allt tuffare bostadsmarknaden.