I Övertorneå är alla jobb värdefulla

Norrbottens län2008-04-03 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Ulf Zakariasson,
NSD Debatt den 1 april.

Under innevarande vinter har Övertorneås lokala näringslivsfrågor diskuterats intensivt. Grundorsaken ligger givetvis i att vår lilla kommun fortsätter ha höga arbetslöshetstal trots att vi finns i det expansiva Norrbotten.

Ett resultat av den höga arbetslösheten är att kommunens befolkning minskat med 17,5 procent eller 1 088 personer sedan 1995. Övertorneås allt sämre placering i näringslivsrankingen (Svenskt Näringslivs attitydundersökning) har varit en ytterligare pådrivande faktor för vinterns diskussioner om vilka åtgärder som ska vidtas för att vända utvecklingen.  För jämviktens skull bör dock påpekas att annan, mer faktabaserad statistik, visar att näringslivet i Övertorneå kommun är både omfattande och starkt. 

Som kommunpolitiker är min och mina kollegors uppgift att hushålla med invånarnas skattemedel och se till att dessa används så effektivt som möjligt. På vår lott faller det också att ta ansvar för den förda politiken inklusive näringslivsarbetet. 

I dag är det Övertorneå utveckling AB som jobbar med de lokala näringslivsfrågorna.  Bolaget bildades för 13 år sedan och aktiemajoriteten ägs av det lokala näringslivet med 53 procent. Det är dock kommunen som under alla dessa år stått för finansieringen av bolagets verksamhet. Ett blomstrande lokalt näringsliv är en ödesfråga för alla kommuner, i synnerhet för en liten kommun som Övertorneå. Min övertygelse är att Övertorneå har stora fördelar i ett litet och smidigt format och att dessa egenskaper borde lyftas fram även i vårt framtida arbete med näringslivsfrågor.

Från kommunledningens sida har jag tidigt i diskussionerna  varit helt öppen med att jag vill ha en lösning där näringslivsfrågorna hanteras i kommunhuset i Övertorneå.
Jag vill (kraft)samla alla näringslivsinsatser till en fysisk plats och anledningen är att jag ser självklara vinster i att näringslivsfrågorna handläggs i omedelbar närhet till nödvändiga funktioner som exempelvis miljö och bygg, tekniska enheten och ekonomienheten.
Närmare kontakter med beslutsfattarna i ett tidigt stadium, till exempel när det gäller myndighetsbeslut i frågor om bygglov och miljötillstånd, minskar risken för missförstånd och oönskade beslut med långa efterverkningar som följd.


Det ska med all tydlighet påpekas att inget beslut ännu är taget om hur den framtida näringslivsorganisationen i kommunen ska se ut i framtiden och att den livliga diskussionen fortfarande pågår i allra högsta grad.
Att påstå att denna strategiskt viktiga framtidsfråga redan avgjorts i ett endast beredande möte med kommunstyrelsens arbetsutskott är detsamma som att kasta vinterns långa och konstruktiva samrådsprocess i soptunnan. Ett beslut i ärendet kan fattas tidigast av kommunstyrelsen den 21 april 2008.   

Under vinterns samråd mellan det lokala näringslivet och kommunen har massor av intressanta ämnen och förslag ventilerats och jag är övertygad om att våra diskussioner redan i sig kommer att resultera i ett betydligt bättre lokalt näringslivsklimat.
Jag har fått bekräftat från många olika håll att detta gemensamma initiativ har uppfattats som ett stort, positivt kliv i rätt riktning.  Min stora förhoppning är att vi kan fortsätta med våra diskussioner i de konstruktiva former som vi har fått fram under den gångna vintern. Ett av de viktigaste incitamenten för att ta ordentliga kliv också i näringslivsrankingen att ha en fortsatt intensiv dialog och därmed upprätthålla det allra viktigaste som finns i ett demokratiskt samhälle: Förståelsen för varandras roller och villkor. 

Arne Honkamaa
Kommunalråd Övertorneå