Sveriges Radio och andra medier har ett nödvändigt samlande uppdrag i en digital värld där allt fler väljer innehåll och samtal som stämmer överens med de egna åsikterna.
Under året kommer riksdagen att ta beslut om ett nytt sändningstillstånd och den budget som ska gälla för Sveriges Radio från den 1 januari 2020. Tillståndet kommer att ta avstamp i den public service-utredning som med stor politisk enighet konstaterat att public service är ”en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla medborgare”.
Det är ett uppdrag som Sveriges Radio tar på största allvar. I dag lyssnar över sju miljoner varje vecka på våra sändningar linjärt samtidigt som de som lyssnar i efterhand, och på våra poddar, blir allt fler. Enligt en färsk publikundersökning ökade lyssnarnas förtroende för Sveriges Radio under förra året. Dessutom upplevde publiken att vi i vårt utbud blivit bättre på att spegla hela landet.
Det visar att vi är på rätt väg. Ett väl fungerande Sveriges Radio bygger ju på det goda samtalet – men också på att allas röster får höras i våra kanaler. Under 2018 arbetade vi hårt för att bli ännu bättre på att spegla hela Sverige genom att fler ämnesval och fler perspektiv hördes i våra riksprogram. Vi utgick från lyssnarnas viktigaste frågor i valbevakningen och lokala berättelser hördes oftare i vårt nationella morgonprogram. Vi genomförde fler livesändningar utanför radiohusen, lyfte lokala nyheter i appen SR Play och vi inledde en satsning på tidsbegränsade lokala popup-redaktioner ute i landet.
I P4 Norrbotten, som är en av 25 lokala P4-kanaler som tillsammans utgår från 50 platser i landet, sände vi till exempel från länets alla kommuner inför valet 2018. Vi har också gjort ett flertal granskningar i Norrbotten de senaste åren av missförhållanden i offentlig och privat sektor. Och tillsammans med våra reportrar som är placerade i Luleå för exempelvis Ekot, P3 Nyheter och P1s kulturredaktion berättar vi dagligen om nyheter och vardagen i Norrbotten och norra Sverige i våra rikskanaler.
Public service-utredningen föreslår ett utökat lokalt uppdrag. Det är något som vi gärna tar oss an förutsatt att de ekonomiska förutsättningarna finns. Sida vid sida med lokaltidningar över hela landet, där Sveriges Radio fokuserar på ljudinnehåll, bidrar vi till en mediemångfald där fler röster kommer till tals och fler granskar makten. Det gagnar demokratin.
Under våren turnerar Sveriges Radio till fler än 100 platser över hela Sverige för att träffa våra lyssnare och de som inte lyssnar. Vi hoppas att många vill ta chansen att komma och prata med oss och bidra till att påverka framtidens Sveriges Radio, så att vi kan bli ännu bättre.