Jag ser på Google att allt material som tidigare publicerats av NSD, från och med tisdagen ligger bakom betalväggen. Måste NSD verkligen låsa in allt det som tidigare publicerats?
Knappast kan väl gamla artiklar i NSD ha någonting med dagens tidningsekonomi att göra?
Kampen om läsare och prenumeranter handlar väl om hur NSD förmår skapa intresse för dagens och morgondagens nyheter och annonser.
Inlåsningen är allvarlig. Om jag råkar bo någon annanstans i landet och är intresserad av vad som händer i Norrbotten, exempelvis om gruvan i Pajala, om stadsflytten i Kiruna eller om Luleå Pride, så kan jag googla och få fram ett nästan obegränsat antal artiklar om detta.
Men tyvärr, allt som skrivits av NSD är inlåst bakom en betalvägg. Den som söker på nätet klickar därför snabbt vidare till någon av de hundratals andra träffarna på det sökta ämnet. Det som skrivits i NSD förblir därmed oläst och detta är mycket olyckligt, framförallt för bilden av oss som bor i Norrbotten.
Vi är många som i åratal arbetat för en förändrad mediabild av vår landsända.
Vi har framförallt verkat för att det som skrivs i våra media i största möjliga utsträckning ska skrivas av de journalister som bor och verkar i vårt län. Endast på det sättet kan vi få en rättvis bild av vårt län.
Tidigare fanns det journalister som bodde i Norrbotten och som arbetade för Ekot, Tidningarnas Telegrambyrå och de större tidningarna i Stockholm. Då var den journalistiska bevakningen av länet någorlunda balanserad och bilden av oss var ganska hyfsad på den tiden.
Men sedan dess har dessa lokalt placerade tjänster dragits tillbaka och ersatts av journalister som flyger hit från Stockholm, för att bevaka när något viktigt eller dramatiskt sker.
De journalister som ska skriva om vår vardag och våra levnadsvillkor, ska naturligtvis helst både bo och verka här, annars riskerar bilden av oss att bli negativ och förenklad.
På senare år har vi, mycket tack vare våra egna medier, lyckats att skapa en mer rättvisande bild av vårt län. Vi upplevs inte längre som ett län med enbart problem. Det som nu händer i näringslivet och inom kulturen har fått de flesta att inse att vi är ett närande län, inte tärande.
NSD har hittills medverkat till att sprida en mer rättvisande Norrbottensbild över landet, men nu verkar det vara slut med det. Allt som publicerats i NSD är inlåst. Är du inte är prenumerant så googla på NSD-artiklar om stadsflytten i Kiruna, gruvan i Pajala, Musikens Makt, Luleå Pride, skolan i Luleå eller något annat så ser du vad som händer.
Klockan har vridits tillbaka.
Karl Petersen, Luleå
Svar till Karl Petersen.
För en vecka sedan började NSD ta betalt för delar av innehållet på nätet, i likhet med ett stort antal andra tidningar i Sverige. Få har ifrågasatt detta, jag upplever att det finns en utbredd förståelse för att en kvalificerad lokal journalistik kräver resurser. Norrbottningarna vill ha ett rikt medieklimat och är beredda att betala för nyhetsbevakning. Det bekräftas också av statistiken efter den första veckan med NSD:s nya plussajt, även om det är tidigt att dra långtgående slutsatser.
I stället har diskussionen till stor del kommit att handla om vilket material tidningarna tar betalt för. Det är en diskussion jag gärna för. Mediebranschen befinner sig i en stark omvandlingsfas, med en tydlig riktning mot det digitala, det nischade och det individuellt anpassade. I det läget är det bra att lyssna på alla sorters synpunkter.
Jag ser dock en oroande tendens att diskussionen i många fall landar i ett ”ta gärna betalt, men inte för det materialet som är prioriterat för just mig. ” Det är en diskussion som är väntad, men som jag tror mest speglar det begripligt jobbiga i att gå från gratis till betalt. Det har varit ett nöje att skämma bort läsarna, men det är tyvärr inte hållbart i framtiden om tidningarna i Norrland ska bevara sin slagkraft.
Vi har valt att ta betalt för det material som är unikt för NSD och som har ett tydligt mervärde för läsaren. I detta ingår arkivet. Ett undantag från principen är opinionsjournalistiken, där ledarartiklar och debatt (till exempel denna artikel) hela tiden varit öppna för allmän läsning.
I kombination med detta har vi just nu ett prova på-erbjudande som ger alla möjlighet att testa den nya sajten. Därmed är NSD:s nätjournalistik knappast en ekonomisk fråga i nuläget. På sikt är planen att prenumeranter ska kunna dela med sig av länkar, vilket öppnar för den läsning som Karl Petersen efterfrågar.
Utifrån detta kan jag inte se att södra Sverige stängs ute. Utarmade tidningsredaktioner vore värre.
Kalle Sandhammar, chefredaktör, NSD