IT-strul kostar flera miljarder

Dåligt anpassade och strulande IT-system kostar kommuner, landsting och regioner flera miljarder kronor varje år. Arbetsgivarna i Norrbottens kommuner och landsting har mycket att tjäna på att förbättra den digitala arbetsmiljön.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2014-10-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

IT-stöd underlättar i arbetet, IT-systemen bidrar till ökad säkerhet och IT-supporten fungerar bra på många håll. Det visar en rapport som Vision har gjort i samarbete med TCO Development.

Men, när de 1 400 deltagarna fick uppskatta tidsförlusten till följd av IT-strul, landar siffran på i genomsnitt 26 minuter om dagen. Under en månad blir det nästan 11 timmar som går till spillo.

I lönekostnader, för endast de som deltagit i undersökningen och beräknat på en månadslön som är 27 500 kronor, handlar det om 30,5 miljoner kronor i förlust för arbetsgivarna på ett år.

Det är svindlande summor vi talar om! Miljarder kronor slösas årligen bort runt om i landet på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och därmed ge ännu bättre service till medborgarna.

Samtidigt visar rapporten att när personalen som använder IT-systemen har inflytande över och kan påverka IT-systemens utveckling och utformning, så leder till en bättre digital arbetsmiljö och minskad stress.

På köpet får arbetsgivaren också ökad kvalitetet, effektivitet och säkerhet.

Vision föreslår nu tre åtgärder för en bra digital arbetsmiljö:

4 Låt personalen medverka från början till slut när ett IT-system planeras, utvecklas eller ska bytas ut. Fånga upp idéer om hur användbarheten kan bli bättre för verksamheten som helhet och för användarna.

4 Synliggör digital kompetens. Digital kompetens och verksamhetskunskap är två grundläggande förutsättningar för att få fungerande IT-system och de ska premieras.

4 Hitta tidstjuvarna med hjälp av IT-skyddsronder. IT-skyddsronder är ett bra stöd för att ringa in förbättringsbehov och samla in åtgärdsförslag från användarna. Rutiner och avtal med IT-leverantörer ska finnas för att snabbt åtgärda brister i systemen.

Det här uppmanar vi Norrbottens kommuner och landsting att ta fasta på!