Jesus Kristus går i första hand – inte traditioner

Norrbottens län2013-09-02 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

µ Svar till Torbjörn Lindahl, NSD Debatt den 26 augusti.

Enligt Frimodig kyrka och Torbjörn Lindahl saknar vi i (S) förmågan att bedöma våra ideér i ljuset av den större kyrkliga traditionen. Så intressant!

Förlängningen av Lindahls resonemang blir väl då att Frimodig kyrka besitter förmågan att bedöma både egna och andras idéer i ljuset av en större kyrklig tradition. Vilken kyrklig tradition handlar det om?

Torbjörn Lindahl väljer att attackera vårt ideologiska arv med citat hämtade ur en artikelserie som den polske skribenten Maciej Zaremba skrivit och publicerat på katolika.nu. En artikelserie Zaremba avslutar med orden: ”Jag har nu skrivit mycket om hur Svenska kyrkan gradvis fjärmat sig från vad många menar att en kyrka bör vara. Det framstod som mest angeläget.”

I denna sin angelägna kritik av Svenska kyrkan lyfter Zaremba fram några Arthur Engberg-citat (S) från 1922, tio år senare 1932 utsågs Engberg till ecklesiastiksminister. Ur en hemsida avsedd för information om katolsk tro och lära hämtar Torbjörn Lindahl sitt stoff i kritiken av kristna socialdemokrater? Med nämnda artikelserie som stöd menar Lindahl att vårt ideologiska arv både kan ifrågasättas och vara i behov av en bearbetning. Arthur Engberg, som slutade som minister 1939, är knappast den som bär upp hela vårt ideolgiska arv i denna fråga.

Det finns i tiden betydligt mer närliggande ideologier att se upp för. Häromdagen i P1:s ”Människor och tro” lyfte Margareta Larsson riksdags- och kyrkomötesledamot för (SD) fram sin och partiets goda relation med Frimodig kyrka. I slutet av intervjun när hon talar om att kunna samarbete med andra nomineringsgrupper för att få plats i något av kyrkomötets utskott säger Larsson: Vi har goda relationer med Frimodig kyrka!

(SD) är inte sena att tala om traditioner, våra svenska traditioner. I lördagens ekonyheter säger deras partiledare Jimmy Åkesson att det är dags att rycka fädernas kyrka ur samhällsupplösarnas händer! Det kan väl ändå inte vara i detta härad (SD) känner en idégemenskap med Frimodig kyrka, eller?

Det politiska system Torbjörn Lindahl inledningsvis kritiserade med orden: Man har också enträget försvarat ett politiskt valsystem, har faktiskt möjliggjort för samtliga nominerigsgrupper även (SD) att komma till tals och påverka i församlingar, stift och kyrkomöte. Detta är ett demokratiskt arbetssätt väl värt att försvara.

Torbjörn Lindahl ger till sist följande vägledning när det gäller ställningstaganden och tolkningar den kristna kyrkan har att göra. I första hand kyrkans tradition, sedan kommer Skriften (Bibeln) och i tredje hand Jesus själv.

Luthersk tradition är enligt Luther själv skriften allena, eller hur? Hans ställningstagande och livsval utfirån den övertygelsen ledde så småningom fram till en brytning med den kyrka som betonar just, traditionen. Det var den kyrkan som bannlyste honom och med det gjorde honom fredlös. Vår evangelisk-lutherska kyrka har ett Lutherarv av nytänkande och mod att föra vidare, förvisso inte alltid förvaltat på bästa sätt.

Visst, vi kan välja att inför varje beslut, inför varje ställningstagande och tolkning ängsligt söka svar och ledning i ”en större kyrkliga tradition”. Det känns inte särskilt frimodigt. Jag väljer Kristus i första hand. Han är den som befriar, frigör och skänker frimodighet och som ska stå först i alla sammanhang.