”Kampen mot gruvorna är kampen för vår framtid”

Sedan föregående måndag har vi Fältbiologer tillsammans med lokalbor protesterat mot den planerade gruvbrytningen i Kallak utanför Jokkmokk. Med våra kroppar som motstånd har vi blockerat den förberedande skövlingen för provbrytning av järnmalm. Men det här är bara början. Den pågående gruvboomen i Sverige är ett hot mot den hållbara utveckling som är absolut nödvändig. Kampen om vår framtid börjar här och nu!

Norrbottens län2013-07-10 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges unga miljörörelse ser med stor oro på utvecklingen i den svenska gruvsektorn. I dag prospekteras det för omkring etthundra nya gruvor i Sverige. Genom fredliga protester och civilt motstånd har vi lyckats stoppa Nordkalks uppmärksammade skövling i Ojnareskogen på Gotland, och tillfälligt blockerat grävskoporna här i Kallak. Men vi klarar inte kampen ensamma.

Regeringen med Annie Lööf i spetsen antog nyligen en mineralstrategi som bygger på att utvinna så mycket metall som möjligt, på så kort tid som möjligt. Långsiktighet, miljöhänsyn och hållbarhet har i mineralstrategin fått ge vika för kortsiktighet och gruvbolagens vinstintressen.

LKAB har ansökt om att starta en järnmalmsgruva i Mertainen. I dagarna fick de tillstånd av mark- och miljömålsdomstole. Detta trots att den planerade gruvan ligger inom Natura2000-områden, områden med särskilt värdefull natur. Detta strider mot EU-rätten och artskyddsförordningen, som LKAB helt sonika fått dispens ifrån. Precis som i fallet med Ojnareskogen har LKAB fått tillstånd att påbörja arbetet med en gång, utan att domen vunnit laga kraft och rättsprocessen haft sin demokratiska gång. Precis som med Ojnareskogen har gruvan godkänts i en tveksam rättsprocess, utan hänsyn till våra miljölagar. Och precis som med Ojnareskogen ska vi kämpa mot även denna orättvisa!

Gruvboomen är en global fråga och drabbar miljön och lokalbefolkningen i Sverige, liksom i andra länder. Vi ser lika allvarligt på gruvboomens konsekvenser i andra delar av världen. Lösningarna för ett hållbart samhälle och ett minskat uttag av mineraler ur jordskorpan måste därför vara globala. Sverige bör i sin mineralpolitik vara föregångare och visa på sätt att möta utmaningarna. För om inte ens vi i Sverige kan värna miljö, hälsa, urfolk, hållbara näringar och lokalsamhällen – vem ska då göra det?

Vi behöver politikernapå vår sida. Den ålderdomliga minerallagen måste förändras och miljöprövningen stärkas från att ske i slutet av tillståndsprocessen till att ha en avgörande betydelse redan i inledningen av processen. Före en gruvetablering måste alltid naturvärden, miljövärden och vattenkvalité kunna garanteras. Vi vill ha en hållbar mineralstrategi där återvinning, återanvändning och utnyttjande av befintliga slagghögar prioriteras före öppnande av nya gruvor. Vi vill ha en hållbar framtid!

Vi måste säga nej till den omfattande gruvboomen, i Sverige såväl som i resten av världen. Kommande generationer ska inte behöva lida för att politiker och gruvsektorn prioriterar kortsiktiga vinster framför långsiktig välfärd och hållbarhet.

Kampen mot gruvorna är kampen om vår framtid. Vi Fältbiologer kommer att fortsätta kämpa i såväl Kallak och Meritainen som i Riksdagen och miljödomstolen. Men vi klarar inte kampen ensamma. För att få en hållbar framtid måste vi arbeta tillsammans, och vi måste agera NU.