I söndags meddelade regeringen att man backar om den hårt kritiserade kilometerskatten. Skatten skulle ha inneburit att en avgift om mellan 10 – 12 kronor per mil beroende av fordonets storlek och euroklass, men reservation för att den även kan bli högre än så.
Utredningsförslaget som skulle ha presenterats i går tisdag den 28 februari har fått kritik från flera håll, bland andra från näringslivet, facket och intressenter i glesbygd. Transporterna i Norrland och Norrlands inland består till stor del av virke, distribution samt insatsvaror och färdiga produkter till och från industrin. Transportavståndet för dessa bilar varierar kraftigt men många kör cirka 25 000 mil per år. En timmerlastbil betalar exempelvis redan i dag över 600 000 kronor i bränsleskatt per år. En vägslitageskatt på 12 kronor per mil skulle ha inneburit ytterligare 250 000 kronor per år för varje timmerlastbil vilket motsvarar en ökad kostnad för kunden, som kunden då måste betala. Detta skulle leda till minskad konkurrenskraft för såväl basindustrin som andra företag.
Den svenska basindustrin finns i norra Sverige. Transporter från norra Sverige måste också oftast ske på väg eftersom det sällan finns något annat transportsätt att tillgå. Att en vägslitageskatt skulle komma att stimulera till andra transportlösningar, såsom exempelvis ett större nyttjande av järnväg och sjöfart är absolut inte en självklarhet. Järnvägen har kapacitetsbrist. Den praktiska möjligheten för överflyttning är mycket liten. Mer än 90 % av lastbilstransporterna är på relativt korta avstånd, under 30 mil.
Ett par röster om den indragna skatten:
– Vi är positivt överraskade av att regeringen nu drar i nödbromsen. Vi har vid flera tillfällen, både direkt till regeringen och i media liksom i skrivelser framfört att en kilometerskatt inte kommer att medföra någon godsöverflyttning eller miljönytta så som man hoppats på, utan bara en fördyring för handel och industri som köper transporterna, säger Ulric Långberg, branschchef hos Sveriges Åkeriföretag.
– Vi anser att man fattat ett förnuftigt beslut baserat på fakta och inte på tyckande. De bristfälliga kontroller av vägavgifter som finns idag, trollas inte bort av ett nytt system utan behöver lösas oberoende av regeringens besked. Kilometerskatten innebär inte heller någon miljöförbättring då alternativa transportsätt oftast saknas, inte minst i stadsmiljö och glesbygd, säger Carina Ahlfeldt, regionchef vid Sveriges Åkeriföretag norr.
– Majoriteten av vägtransporterna är regionala och lokala, dessa skulle inte hamna på tåg eller båt oavsett en vägslitageskatt, och då missar förslaget sitt mål. Något som regeringen äntligen tycks ha förstått i och med beslutet att tvärnita i frågan, säger Carina Ahlfeldt.