Kirunaborna blir vinnare

Nu finns ett avtal om hur stora delar av Kiruna stad ska flyttas och byggas upp på nytt. Avtalet gör det möjligt för LKAB att fortsätta bryta järnmalmen som lutar in under den nuvarande staden. Redan i början av juni startar bygget av det nya Kiruna och avtalet ger kommunen en ersättning från LKAB på 3,7 miljarder kronor.

En vinnare? Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson menar att Kirunaboprna blir stora vinnare i ohc med det nya avtalet med LKAB.

En vinnare? Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson menar att Kirunaboprna blir stora vinnare i ohc med det nya avtalet med LKAB.

Foto: Simon Eliasson

Norrbottens län2014-05-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2004 fattade kommunfullmäktige i Kiruna ett principbeslut om en ny fördjupad översiktsplan för en ny stadskärna. Det beslutet var en förutsättning för LKAB:s investering på mer än 12 miljarder kronor i en ny huvudnivå, 1365 meter under jorden i Kirunagruvan.

Investeringen tryggar gruvdriften fram till år 2030-2035, men den innebär samtidigt att stora delar av det som i dag är Kirunas centrum måste flyttas, då malmkroppen lutar in under staden.

Under de senaste åren har stora investeringar gjorts i grundläggande infrastruktur som ny järnväg, nytt kraftnät och nytt avloppsnät. Med det nya avtalet ges inriktningen för hur den nya stadskärnan ska utvecklas och hur den nuvarande ska omvandlas till industriområde. Ett antal signaturbyggnader ersätts och runt torget i den nya staden kommer en ny simhall, ett nytt Folkets Hus och en ny gymnasieskola att byggas.

Kirunas berömda kyrka flyttas och får en ny lokalisering. Det görs plats för ett nytt Sameparlament och ett nytt bibliotek. Kiruna får ett riktigt stadstorg och anläggandet av det nya stadshuset påbörjas. Samtidigt bygger både LKAB och Kiruna kommun många nya bostäder.

Totalt finns ett behov av cirka 4 000 nya bostäder och flera bostadsområden planeras i nära anslutning till den nya stadskärnan. Såväl nya hyresrätter och bostadsrätter som villaområden kommer att byggas.

Avtalet som presenterats omfattar 3,74 miljarder kronor. Pengarna kommer att utbetalas under byggtiden som beräknas till 7 år. LKAB har under ett antal år gjort stora avsättningar för att klara samhällsomvandlingen i både Kiruna och Malmberget som ligger i Gällivare kommun.

Totalt handlar det hittills om nästan 8 miljarder kronor.

Att Kiruna kommun nu får möjlighet att bygga en ny stad är unikt. Det skapar nya möjligheter. Skolorna, stadshuset och de andra viktiga byggnaderna blir moderna, energieffektiva och anpassade efter dagens behov. Det ger möjlighet att sänka driftskostnader och därmed använda pengarna till skolan, vården eller annan kommunal verksamhet i stället för lokalkostnader.

Det är Kirunaborna som blir vinnare med sin nya stad. Ett stort visionsarbete har genomförts och många har varit delaktiga i arbetet att forma den nya staden som nu blir verklighet. Under 2013 genomfördes en stadsbyggnadstävling och en utvecklingsplan antogs av kommunfullmäktige den 22 april i år.

LKAB är beroende av samhället och att det finns attraktiva boenden för de anställda. Att det finns god samhällsservice är avgörande för LKAB:s förmåga att kunna rekrytera över 700 nya medarbetare nu när företaget växer. Hållbar gruvdrift i Sverige är ett viktigt bidrag till den globala välståndsökningen, men gruvorna skapar också samhällsutveckling, jobb och framtidstro här hemma. Inte minst i Malmfälten.

Vi har i dag Sveriges lägsta arbetslöshet, hög medelinkomst, flest snabbväxande småföretag i hela landet och en stor efterfrågan på nya bostäder. En framgångsrik samhällsomvandling är till nytta både för invånarna i Kiruna och för LKAB:s konkurrenskraft. Det är vårt gemensamma mål.