Sverige är ett oerhört rikt land på både konkurrenskraftig industri och en stark tjänstesektor. Dessa industrier och affärsverksamheter har ett enormt elbehov som täcks nästan till hälften av vattenkraft. De flesta av dessa naturresurser produceras framförallt i de fyra norrlandslänen.
I Jämtlands län produceras exempelvis endast i Ragunda kommun runt 10 procent av elen från Sveriges vattenkraft. Samtidigt är Ragunda en av Sveriges fattigaste kommuner, och anses ofta vara tärande. Hade de kommuner som producerar el genom vattenkraft fått en bråkdel av vinsten hade Ragunda varit välbärgad. Istället anses en kommun som försörjer Sverige med 10 procent av landets energibehov som tärande.
Om vi förflyttar oss några mil norrut har vi Norrbottens län där det i Jokkmokk också produceras 10% av Sveriges energibehov. Jokkmokk är en av de största vattenkraftskommunerna i landet. En anledning att vara stolt över, men också en anledning för eftertänksamhet. Hur kan det vara försvarbart att Jokkmokk bidrar oerhört mycket till Sveriges välstånd och samtidigt är en av Sveriges fattigaste kommuner?
Detta är endast två kommuner och andelen av vattenkraftsproduktionen i Sverige är väldigt hög, framför allt i Jämtland och Norrbotten. Jämtland är tillsammans med övriga län som, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten Sveriges batteri.
Samtidigt finns det något fel i hur vinsterna fördelas av dessa naturresurser. Vinsterna går direkt till statskassan utan att kommunerna som producerar elen får ta del av detta. De kommuner som tar huvudbördan av produktionen, av exempelvis el, får väldigt lite tillbaka för den miljöpåverkan och förändrade livsmiljön denna verksamhet medför. Det är orimligt och inte hållbart i framtiden och har det egentligen aldrig varit!
En omläggning av fastighetsskatten på vattenkraft fastigheter skulle vara ett steg i rätt riktning till att ge kommuner kompensation och samtidigt lyfta landsbygden. En annan stor fördel skulle vara att vi får fler kommuner som betalar in i det kommunala utjämningssystemet och på så vis även hjälper resterande landet. Kommunalisera fastighetsskatten på vattenkraftverken för Sveriges, landsbygdens, Jämtlands och Norrbottens skull!
Moderata Ungdomsförbundet (MUF) Jokkmokk och Moderaterna Jokkmokk, samt Moderata Ungdomsförbundet i Jämtland/Härjedalen anser att denna fråga är fundamental för en levande landsbygd. Det finns fler kommuner än Jokkmokk och Ragunda som har betydande vattenkraftproduktion och som sitter i samma situation. Vi behöver en klar ändring i vattenkraftspolitiken för en levande landsbygd!