Konsensus råder – naturskydd är viktigt

Tvärtemot vad många tror rankas Sverige lågt när det gäller naturskydd och biologisk mångfald i en global jämförelse. Vi skyddar idag bara drygt hälften jämfört med vad regeringen sagt sig vilja få skyddat till år 2020. Och vi når endast två av våra sexton miljökvalitetsmål.

Norrbottens län2014-08-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En färsk opinionsundersökning som gjorts av Cint på uppdrag av WWF visar att cirka 90 procent är besvikna över att politikerna inte gör mer.

Vi ser med oro på att Sveriges naturskydd håller på att urholkas. Enligt den globala miljörankningen Environmental Performance Index 2014, som bland andra Yaleuniversitetet och World Economic Forum står bakom, ligger Sverige totalt på plats 9 av 178. Det kan låta bra, men vi hamnar bara i topp när det gäller frågor som låg barnadödlighet, tillgång till dricksvatten och elektricitet samt ren luft. Däremot ligger vi långt ner på listan och hamnar först på 89:e plats när det handlar om naturskydd och biologisk mångfald. Här ligger vi efter länder som Albanien, Kongo och Kina, medan länder som Tyskland och Schweiz hamnar i topp.

Vad är det då som är fel? Grundproblemet är att vi saknar ett tillräckligt omfattande och starkt skydd av våra djur och växter, våra skogar, fjäll, ängs- och hagmarker, sjöar vattendrag och hav.

WWFs opinionsundersökning visar att 95 procent av Sveriges invånare tycker att det är viktigt att vi tar hand om och skyddar vår natur. Miljöförstöringen är det som oroar oss mest på övergripande samhällsnivå. Över två tredjedelar kan dessutom tänka sig att betala mer i skatt eller omfördela skattemedel för att skydda vår svenska natur.

Med så starkt stöd är det förvånande att regeringen inte gör mer.

Rent samhällsekonomiskt är det också lönsamt att skydda vår natur. Vi behöver ta hand om ekosystemen om vi inte vill missa vad en välmående natur kan ge tillbaka i form av friskt vatten, råvaror, exportintäkter, turism, rekreation och arbetstillfällen.

Vi uppmanar därför kommande regering att under mandatperioden 2014-2018:

• Ta fram en konkret långsiktig handlingsplan för hur skyddsmålen på 20 procent av land- och sötvatten respektive 10 procent hav ska uppnås till 2020 och hur även skyddet för hav och kust ska öka till 20 procent.

• Dubblera anslagen i statsbudgeten för skydd av värdefull natur till fyra miljarder per år.

• Säkra att alla skyddade områden omfattas av tillräcklig skötsel och förvaltning.

Det bästa av allt är att vi faktiskt har goda möjligheter att kunna bevara växt- och djurliv djurlivet och resten av vår älskade och värdefulla natur. Något som också har högsta prioritet i kampanjen Svenska Pärlor som WWF driver nu.

Politikerna måste agera om vi vill ha ett välmående Sverige – inte bara under nästa mandatperiod utan också för kommande generationer.

WWF:s undersökning genomfördes under maj 2014 av Cints on-linepaneler på ett riksrepresentativt urval med över 1 000 respondenter. Syftet var att undersöka vad svenska folket tycker om naturskydd och svensk natur.