Kuttersmycke? Nej tack!

Jämställdhetskommittén ska inte vara någon sidovagn i Luleå kommuns politiska arbete. Den ska inte heller vara något kuttersmycke för kommunens arbete med jämställdhet. (Eller snarare brist på reellt arbete för jämställdhet.)

Luleå kommuns jämställdhetskommitté vill att Luleås ledande politiker och tjänstemän börjar agera för att jämställdhetspolitiken på ett självklart sätt integreras i kommunens liv. Foto: scanpix

Luleå kommuns jämställdhetskommitté vill att Luleås ledande politiker och tjänstemän börjar agera för att jämställdhetspolitiken på ett självklart sätt integreras i kommunens liv. Foto: scanpix

Foto: ERIK NYLYND

Norrbottens län2008-03-27 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kommunstyrelsens intresse för jämställdhetsfrågor är noll. Kommunstyrelsen ger inte jämställdhetsfrågorna dess självklara plats.
För oss som sitter i jämställdhetskommittén är dörrarna till den högsta politiska arenan för lokala politiska beslut låsta med sjutillhållarlås.

Enligt tvingande lag ska alla politiska beslut inbegripa ett jämställdhetsperspektiv. Det innebär att jämställdhetsperspektivet ska finnas med varje gång ett konkret politiskt beslut fattas.
Redan i den jämställdhetspolitiska propositionen "Delad makt - delat ansvar" (1993/94:147) konstaterades att jämställdhet inte kan bedrivas isolerat utan måste få genomslag inom alla politiska områden.
Vi befinner oss nu i år 2008. Politiska beslut påverkar alla människor som lever och arbetar i Luleå.
Politiska beslut påverkar utbildning, forskning, arbetsmarknad, företagande, ekonomi, familjeliv, hälsa (och ohälsa), barnomsorg, äldreomsorg, kultur, fritid, rättsväsende, trafikmiljö, boendemiljö...

I stället för att förminska och negligera jämställdhetskommitténs politikers arbete så bör kommittén i stället ges ökad tyngd.
Det vill säga, ges ökade resurser och ett reellt inflytande i den politiska debatten och i de politiska beslut som fattas i kommunen.
Jämställdhetskommittén ska inte vara något osynligt kommunalibi som innebär att förtroendevalda i andra politiska församlingar kan luta sig tillbaka i konventionell och slö omedvetenhet om jämställdhetspolitik.
Alla politiskt valda och ledande tjänstemän i kommunen har ett ansvar för att skaffa sig kompetens i dessa frågor men även ett ansvar för att jämställdhetspolitiken tas på allvar.

Eftersom jämställdhetsaspekterna i det politiska arbetet alltför ofta tycks falla ner i en marginaliserad sidovagn så hoppas vi att Luleås ledande politiker och tjänstemän börjar agera för att jämställdhetspolitiken på ett självklart sätt integreras i kommunens liv.
Vi bjuder därför med stort nöje in Luleås kommunalråd, gruppledare och nämndsordförande till att regelbundet delta som adjungerade vid jämställdhetskommitténs sammanträden.