Kvinnor ska kunna leva på sin pension

Massa stålar. Är inte vad kvinnor överlag har i pension i Sverige i dag, skriver Kommunal.

Massa stålar. Är inte vad kvinnor överlag har i pension i Sverige i dag, skriver Kommunal.

Foto: Lina norberg Juuso

Norrbottens län2017-03-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politikerna säger ofta att pensionssystemet är hållbart. Vi kan nog med säkerhet säga, att pensionerade kvinnor som varje dag är beroende av sina partners för att klara sin försörjning, inte håller med om det.

Kommunal har tillsammans med Svenska Kommunalpensionärernas riksförbund (SKPF) släppt en ny rapport ”Efter sista löneutbetalningen”. Den visar att det skiljer så mycket som 5 700 kronor i pensionsinkomst mellan kvinnor och män i åldersgruppen 65 till 69 år.

Så här på Internationella kvinnodagen kan vi konstatera, att fattigdomen bland kvinnliga pensionärer inte minskar och inkomstklyftan mellan män och kvinnor gapar stor. Så vill inte vi ha det!

En kvinna har i genomsnitt cirka 14 400 kronor i pension före skatt medan en man har 20 100 kronor. Skillnaden beror på att genomsnittsmannen får ut cirka 2 200 kronor mer i allmänpension, 200 kronor mer från privat sparande och nästan dubbelt så mycket i tjänstepension som genomsnittskvinnan, cirka 7 100 kronor jämfört med 3 800 kronor.

När det nuvarande pensionssystemet infördes 1994 var en av förutsättningarna att löneskillnaderna skulle vara utjämnade på tjugo års sikt. Därför gjordes pensionssystemet könsneutralt. Som alla vet är inte löneskillnaderna utjämnade utan skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner är till och med större än den tidigare löneskillnaden.

När den allmänna pensionen minskar får tjänstepensionen och det privata sparandet allt större betydelse för inkomsten som pensionär. Rapporten visat att kvinnor trots sina betydligt lägre faktiska inkomster valt att spara till sin pension, även om de inte kunnat spara lika mycket som männen. Detta innebär ökade löneklyftor mellan fattig och rik, kvinna och man, genom att höginkomsttagare får större avsättningar. Att avdragsrätten för det privata pensionssparandet tagits bort riskerar att leda till att färre väljer att spara till sin pension och på sikt lägre pensioner.

I det moderna samhällsbygget är välfärd en förutsättning för jobb och tillväxt. Den gemensamt finansierade välfärden är också det som i svenska folkets ögon gjort Sverige unikt – en bärande del av den svenska modellen. En värdig välfärd som alla har rätt till.

Rätt bemanning och anställdas villkor är avgörande för kvaliteten i välfärden. Löner, anställningsvillkor, yrkesutveckling och arbetsmiljö för medlemmarna i Kommunal, som representeras till största delen av kvinnor, är därmed en fråga för oss alla som bor i Sverige eftersom det påverkar livsinkomsten som ligger till grund för pensionen.

Arbets- och anställningsvillkoren i arbetslivet blir aldrig så kännbart som den dagen det är dags att gå i pension. Trots många år i välfärdens tjänst kan en majoritet av Kommunals kvinnliga pensionärer inte försörja sig på sin pension.

Att efter ett helt yrkesliv kunna leva ett självständigt liv på äldre dagar, utan att vara beroende av statens välvilja eller partners inkomst, borde vara en självklarhet!

Vi kräver att heltid ska vara norm, lönerna ska vara jämställda, ohälsosam arbetsbelastning ska förebyggas och att finansieringen av den allmänna pensionen ska stärkas!