Det förekommer att flickor tvingas eller luras att posera framför en webbkamera där mottagaren är en okänd förövare. Det sexuella våldet har också tilltagit och anmälningar mot personer under 18 år har ökat. Det är anmälningar som rör sexuella övergrepp, våldtäkt och gruppvåldtäkt.
Många domar i denna typ av mål har väckt stor uppmärksamhet och stark kritik eftersom de inte lett till åtal.
Problemen som skapar detta hårda samhällsklimat finns inom flera områden. Därför måste lösningarna vara breda och vi måste alla hjälpas åt; föräldrar, skolpersonal, representanter för samhällets institutioner och politiker. Vi socialdemokrater har flera förslag, till exempel vill vi att:
✔ Åtgärder mot mobbing och kränkningar i skolan utvecklas, inför ”lex Sarah”.
✔ Sex- och samlevnadsundervisningen i skolan utvecklas.
✔ Elevhälsan moderniseras för att i större utsträckning fånga upp elever som mår dåligt.
✔ Samtyckeslagstiftningen ses över.
✔ En granskningskommission för våldtäktsärenden tillsätts.
I skolan ska det alltid råda nolltolerans mot mobbing och kränkningar. All skolpersonal måste få kunskaper för att kunna arbeta förebyggande samt hantera mobbning. Socialdemokraterna föreslår att en ”lex Sarah” införs i skolan som innebär att all personal ska vara skyldiga att rapportera missförhållanden, till exempel om skolan inte får stopp på kränkningar och trakasserier.
Sex- och samlevnadsundervisningen bör utvecklas för att kunna förebygga kränkningar som har sin grund i kön och sexualitet och elevhälsan ska på ett tidigt stadium kunna fångar upp elever som mår dåligt.
Varje år anmäls omkring 6 000 våldtäkter, men bara några hundra går till fällande dom. Mörkertalet är stort. De regionala skillnaderna i hur väl polisen lyckas är också oroväckande stora. Människor måste ha förtroende för den gällande lagstiftningen.
Socialdemokraterna upplever att det inte riktigt är så i dag. Därför vill vi tillsätta en kommitté som granskar hela rättsprocessen, från anmälan till dom. Vi vill också se över samtyckeslagstiftningen.
Den tekniska utvecklingen har gått fort och möjligheterna är stora, världen krymper och människor kan lätt mötas på nätet. Det är positivt. Men det finns också baksidor.
Många ungdomar är ständigt uppkopplade och för att nätet ska förbi roligt och lustfyllt är det viktigt att föräldrar har en dialog med sina barn om vad de gör på nätet. Det är ett sätt att få en inblick i vad barnen gör på internet och att minimera nätets baksidor.
Klimatet för unga måste bli bättre. Tjejer måste bli behandlade med respekt. Låt den internationella kvinnodagen i morgon bli en vändpunkt.
Låt oss vända denna utveckling – tillsammans!