Svar till Thorvald Hansson, NSD Debatt den 9 april.
Faktum kvarstår; mellan 2006 och nu har sysselsättningen ökat med mer än 200 000 personer i Sverige. Vi har högst arbetskraftsdeltagande och näst högst sysselsättningsgrad i EU. Den ökade sysselsättningen, och fler arbetade timmar i ekonomin, har lett till en ökning av skatteintäkterna med 160 miljarder kronor.
Det har blivit mer lönsamt att arbeta och de som arbetar får behålla en större del av lönen efter skatt. Det är en viktig frihetsreform och ett trendbrott i svensk ekonomisk historia – en historia som traditionellt kantats av världens högsta skattetryck på arbete.
Fler jobb växer inte till av sig självt utan kräver en politik som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden särskilt för ungdomar och utrikes födda. Regeringen har lagt förslag om ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifterna för unga under 23. Det skulle betyda fler jobb till fler ungdomar bland annat i Norrbotten.
S svarar med att chockhöja de kostnader företagen måste betala för att anställa. Tror Hansson att fler företag kommer anställa fler unga om det blir mer än dubbelt så dyrt att ha de anställda? I så fall har han enbart sällskap av socialdemokratiska riksdagsledamöter som inte vill se sambandet mellan företagens möjligheter att expandera och kostnaderna för att anställa.
Hansson skriver återigen om skolan. Alliansen har genomfört de största reformerna i svensk skola sedan folkskolan infördes på 1800-talet. Mer än fyra miljarder har tillförts de senaste åren, betygssystemen har förändrats, lärarutbildningen har ändrats, speciallärare införts och kommunerna har fått medel för att anställa så kallade förstelärare för att på det sättet göra yrket mer attraktivt och öka karriärmöjligheterna.
I den senaste vårbudgeten fortsätter satsningarna genom bland annat fler undervisningstimmar i matematik. Sammantaget föreslås skolsatsningar på 3,8 miljarder i den budget som precis landat på riksdagens bord.
Utvecklingen i Sverige efter 2006 är ett resultat av en långsiktig politik för fler jobb, en bättre skola och ett bättre företagsklimat. Politiken har tjänat Sverige – och Norrbotten – väl.
Låt oss inte gå tillbaka till en politik som vill reversera utvecklingen och ta Sverige tillbaka till en gammaldags bidragspolitik som ledde till stagnation och utanförskap.