Lösningen på lärarbristen är inte en folkomröstning

Skolpolitik. Yvonne Stålnacke och Carina Sammeli anser att deras miljonsatsning för att förebygga lärarbristen ger bättre resultat än en folkomröstning.

Skolpolitik. Yvonne Stålnacke och Carina Sammeli anser att deras miljonsatsning för att förebygga lärarbristen ger bättre resultat än en folkomröstning.

Foto: Pär Bäckström

Norrbottens län2016-11-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan i Luleå tillhör landets bästa enligt olika mätningar. Senast var det Lärarförbundet som i sin nationella ranking placerade Luleå på en hedrande nionde plats. Vi vet att lärare och övrig personal i skolan gör ett fantastiskt jobb med att varje dag ge Luleås unga kunskaper och färdigheter de behöver få med sig i livet. Skolan är den enskilt viktigaste institution samhället har för att skapa förutsättningar för alla att få ett bra liv. Med en bra skola som förmedlat god kunskap står jag bättre rustad för att ta det jobb jag vill, leva det liv jag vill, utan att det ska bero på vilket hem jag vuxit upp i eller varifrån jag kommer.

Den enskilt största utmaningen för skolan i Sverige är lärarbristen. Den drabbar alla delar av Sverige – även Luleå. Vi ser den redan idag i våra skolor. Lärarbristen måste hanteras varsamt och klokt. Därför har Socialdemokraterna tillsammans med en bred majoritet i kommunfullmäktige ställt sig bakom Framtidens skola, som har som huvudsyfte att möta lärarbristen med en rad olika insatser.

Vi Socialdemokrater tror inte att en folkomröstning om nya utredningar kring skolan förbättrar barnens möjligheter till en bra utbildning, utan snarare försvårar det. Därför säger vi nej till en folkomröstning.

Vi vill istället fokusera på att ge skolan arbetsro och satsa ytterligare 10,5 miljoner för att säkra god kvalitet i skolan och tillgång till lärare. Våra förslag är följande:

• Behålla äldre lärare i yrket, 5 miljoner kronor

En viktig del för att göra det mer attraktivt att arbeta längre är att ge äldre lärare (61 år och äldre) förutsättningar att bli kvar i yrket fram till pensionen och gärna också lite längre. Tillsammans med de fackliga organisationerna ska man ta fram förslag på sådana lösningar.

• Skapa en personalbuffert, 2 miljoner kronor

Anställa svårrekryterade kompetenser (till exempel matematiklärare) som resurs utöver ordinarie bemanning, en så kallad personalbuffert.

• Introduktion för vikarier via e-learning, 200 000 kronor

För att nyrekryterade vikarier ska vara så bra rustade som möjligt för att börja arbeta kommer de att genomgå en digital introduktion, så kallad e-learning. Satsningen har redan påbörjats i förskolan och ska utvecklas för övriga verksamheter.

• Pilotprojekt för att frigöra tid för lärarna, 2 miljoner kronor

Läraren har störst betydelse för hur eleverna lyckas i skolan. För att frigöra tid för lärarna att fokusera på undervisningen ska olika modeller prövas. Det kan handla om praktiskt stöd i förberedelser för undervisning, administrativa uppgifter och att stötta eleverna i vardagen.

• Marknadsföra läraryrket och Luleå kommun som attraktiv arbetsgivare, 1,1 miljoner kronor

Intensifiera marknadsföringen av läraryrket för att attrahera studenter, blivande lärare, befintliga lärare men också utbildade lärare som lämnat yrket.

• Utflyktspengar för elever utanför LLT:s linjenät, 200 000 kronor

Möjliggöra att elever som går i skolor utanför LLT:s linjenät kan delta i aktiviteter i Luleå tätort, som exempelvis teater, idrott och andra aktiviteter.

Vi vet att skolan behöver denna satsning på skolan. Så här säkrar vi tillgången till lärare och lägger grund för rekryteringen av framtidens lärare. Mot detta står de partier som vill kasta ut skolan med dess elever, lärare, övrig personal och föräldrar in i en stor osäkerhet med en folkomröstning och en ny utredning om skolan. Vi tror inte på den vägen. Skolan behöver arbetsro, resurser och verktyg för att möta lärarbristen. En lång utdragen process med osäkra villkor för skolan är det minsta vi behöver i Luleå i dag.

Socialdemokraterna är övertygade om att vägen framåt för skolan ligger i att fortsätta utveckla skolan. Den skola vi har i Luleå håller hög kvalitet. Det ska vi inte äventyra.