Lottakårerna vill vara med och försvara Sverige

Norrbottens län2015-06-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försvarsmaktens förmåga har diskuterats flitigt under våren av olika debattörer och opinionsbildare med intresse av försvaret.

Det är bra att försvarsfrågorna lyfts fram. Vi saknar däremot den breda diskussionen bland allmänheten, den om varför vi ska ha ett försvar. Här finns det en oroande kunskapsbrist hos en stor del av allmänheten.

Om Sverige ska kunna vara motståndskraftigt vid en större kris i samhället eller ytterst i händelse av en aggression från främmande stat behöver varje individ bidra.

När det oväntade händer kan vi inte luta oss tillbaka och vänta på att någon annan tar ansvaret. Ansvaret att stå upp för vår säkerhet ligger hos var och en av oss.

Medlemmarna i Svenska lottakåren har tagit aktiv ställning för att de vill vara med och bidra till ett säkrare och tryggare samhälle. Genom utbildning och övning rustar vi oss för att kunna ta ansvar för oss själva och andra när det oväntade händer. Vår kunskap delar vi med oss av till familj och vänner. Det är äkta folkförankring som skapar en vilja att försvara Sverige och de värderingar som vårt samhälle vilar på.

Ett brett folkligt engagemang för försvars- och säkerhetspolitik gör att vi som individer har kunskap och förståelse. Det gör oss trygga. Trygga att våga ta ansvar vid en samhällskris, trygga att våga protestera mot angrepp på våra demokratiska grundvärderingar, trygga att våga stå upp för Sverige.

Diskussionen om vårt försvar, vår demokrati och de friheter vi har i Sverige är väsentlig för att skapa en försvarsvilja. Diskussionen måste föras på alla nivåer i samhället och en del i det är vi frivilliga försvarsorganisationer. I vårt föreningsliv och i vår utbildningsverksamhet möts personer med olika bakgrund och från alla delar av samhället.

Det är glädjande att regeringen i den försvarspolitiska inriktningen så tydligt lyfter fram de frivilliga försvarsorganisationerna som väsentliga för folkförankringen. Men vi ser inga konkreta förslag än.

Nu är det dags för politikerna att gå från ord till handling. Visa på värdet av ett engagemang i organisationer som breddar förståelsen och kunskapen om demokratiska värden och skapar en folklig uppslutning bakom försvars- och säkerhetspolitiken.

1950 vädjade partiledare till Sveriges kvinnor att engagera sig och utbilda sig för att i handling visa sin vilja att värna Sveriges fred och frihet.

Vi utmanar ledarna för våra politiska partier att göra detsamma 2015.