Luleå kommun har allt att vinna på att värna cykeln

Norrbottens län2015-06-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få fler att välja cykeln som transportmedel är ett bra och kostnadseffektivt sätt för en kommun att värna miljö, folkhälsa och trafiksäkerhet. Luleå kommun är en av de kommuner som deltagit i Cykelfrämjandets Kommunvelometer. Det är en djupgående granskning av hur kommuner arbetar med att främja cykling. Studien visar på såväl positiva resultat som utmaningar om Luleå kommun ska värna cyklisterna och öka cyklingens andel av transporterna.

Att få fler att cykla är en målsättning som i regel delas av de flesta politiska partier som har representation i landets kommuner. Att öka cyklingens andel av våra transporter är ofta helt nödvändigt för att kommunerna ska nå sina miljö- och klimatmål och det är många gånger nödvändigt för att komma tillrätta med utmaningar vad gäller trängsel och säkerhet i trafiken. Cyklingen är sannolikt det transportslag vars förutsättningar mest påverkas av beslut som fattas i kommunorganisationerna, och därför är det särskilt intressant att se hur kommunerna arbetar.

Vi har precis publicerat resultaten från årets upplaga av Cykelfrämjandets Kommunvelometer. Den utvärderar hur systematiskt kommuner har jobbat med cykling under det gångna året. Fokus ligger på beslutsprocessen och resurstilldelning och ger en objektiv jämförelse mellan de 37 granskade kommunerna.

Det råder en stor spännvidd mellan de olika kommunernas resultat. Till exempel framgår att det i Linköping finns 3,8 meter cykelväg per invånare medan det i Borås endast finns en meter per invånare. Under perioden 2014 – 2015 har Trollhättan satsat 745 kronor per invånare på investering samt drift och underhåll inom cykelinfrastrukturen, i Enköping är motsvarande siffra 83 kronor.

Bland de kommuner som deltagit i studien tidigare så har nästan samtliga förbättrat sina resultat. Det menar vi indikerar en ökad medvetenhet och ambitionsnivå ute i kommunerna. I de flesta fall är de förbättrade resultaten förknippade med ökade resurser för cykling, uppdaterade strategier för att värna cyklingen och förbättrat arbete med att mäta och följa upp cyklingen i kommunen.

Luleå kommun får i Kommunvelometern 41 poäng av 60 möjliga. Det är ett betyg som de får beröm för men uppmanas satsa mer på att bygga pendlingscykelvägar. Att Luleå kommun deltar i en så djuplodande granskning som Kommunvelometern vittnar om en önskan att utvecklas i en cykelvänlig riktning.

Vi hoppas att kommunen utifrån vår granskning vill växla upp arbetet ytterligare. För att lyckas krävs ett engagemang bland såväl tjänstemän som politisk ledning. Med resurser till cykelinfrastruktur, tydliga och mätbara politiska ambitioner och med ett gediget uppföljningsarbete finns alla möjligheter att göra det enklare för Luleåborna att välja cykeln som transportmedel.

Det kommunen saknar för att få full pott inom delområdet uppföljning och mätning är ett aktivt lokalt samarbete med cyklister. Sammanlagt får Luleå 8 poäng inom delområdet.