En viktig framgångsfaktor för en region är att den är jämställd, att den förmår att vara attraktiv både för män och kvinnor och att alla blir behandlade på lika sätt. Att kunna behålla och attrahera fler kvinnor till Norrbotten är en nyckelfaktor för regionens långsiktiga överlevnad.
Landstinget har sedan 2007 bedrivit ett internt jämställdhetsarbete med att analysera lönerna hos huvuddelen av de anställda och satsat 37 miljoner för att utjämna konstaterade könsmässiga löneskillnader. Senast 2011 kunde analysen visa inga kvarstående könsrelaterade löneskillnader för yrkesgrupper med mer än fem anställda.
Diskrimineringsombudsmannen har under 2014 granskat arbetet i landets samtliga landsting och regioner och påpekat brister i arbetet, så även för Norrbottens läns landsting.
De påpekade bristerna skall självklart åtgärdas och processen med att analysera, ta fram handlingsplaner och genomföra åtgärder utvecklas enligt anvisningarna. Vi vill som arbetsgivare säkerställa att vi kan attrahera kvinnor till alla våra arbetsuppgifter.
Nationellt och även internationellt har omotiverade skillnader i vården uppmärksammats avseende dels bemötande och dels behandling, nu senast i en rapport från Vårdanalys (Rapport 2014:7). En mer jämlik vård är möjlig). I den rapporten redovisas ett antal områden där skillnader finns och där åtgärder kan göra nytta. För oss i landstingsledningen (S–V–MP) är det självklart att vården skall vara jämställd och att inga skillnader i bemötande och behandling skall finnas grundat på om man är kvinna eller man.
Landstinget ser det också som viktigt att uppmärksamma företag, organisationer och enskilda som gör insatser för en jämställd region och har därför tillsammans med andra regionala aktörer som länsstyrelsen, Luleå tekniska universitet och Kommunförbundet Norrbotten instiftat ett regionalt jämställdhetspris. Ansökningstiden går ut sista mars och vinnaren presenteras 9 september.
Sammantaget ska vi verka för den en jämställd vård, en jämställd personalpolitik och en jämnställd region.