Människor kan bli sjuka av dentala material
Foto: ERIK G SVENSSON
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För oss är det nämligen ingen nyhet att människor kan bli sjuka på olika sätt av dentala material. Vi har medlemmar som drabbats även av titan, såväl via implantat som via andra titanfyllningar.
Dentala material är CE-märkta, där märkningen utförs av tillverkaren själv och godkänns av exempelvis Niom (Nordiskt Institut för Odontologisk Materialforskning).
Det har dock kommit till vår kännedom att Niom:s granskning av produkterna inte är så noggrann som den för läkemedel, innan de släpps ut på marknaden. Vi har påpekat detta för Läkemedelsverket, som ju är tillsynsmyndighet för dentala material sedan hösten 2001.
De framhåller att man från deras sida ställer samma krav på klinisk prövning av medicintekniska produkter (dit dentala material räknas) som av läkemedel. Men att det är olyckligt om Niom inte uppfattar regelverket så att man behöver granska tillverkarens kliniska utvärdering.
Ovanstående visar klart och tydligt att CE-märkning inte räcker, för att dentala material ska uppvisa en hög kvalitet och dessutom vara biokompatibla.
Tandvårdsskadeförbundet har i decennier eftersträvat att få till stånd ett nationellt biverkningsregister för dentala material med fullständiga innehållsdeklarationer och med alla förekommande biverkningar för varje produkt. Det vill säga ett Dental-Fass motsvarande det Patient-Fass som finns för läkemedel.
Ett biverkningsregister bör komma inte bara patienten själv till godo utan även tandläkarkåren, som ju arbetar med många olika material.