I Luleå har vi under de senaste åren stärkt skyddet för kvinnor och barn som utsätts för våld av män i nära relationer, vilket är bra.
FREDA-mottagningen och Kvinnojouren gör ett fantastiskt och professionellt arbete och tar emot många utsatta kvinnor och deras barn. Tjejjouren gör dessutom ett viktigt förebyggande arbete ute i skolorna som opinionsbildare.
Just nu pågår arbetet med att etablera ett skyddat boende för länets fjorton kommuner där Luleå kommun kommer att ansvara för verksamheten.
Skyddet för utsatta kvinnor och barn kommer att ha högsta prioritet i Luleå även i fortsättningen. 80 procent av alla kommuner har insatser för kvinnor som utsatts för våld. 30 procent arbetar på något sätt med våldsförebyggande arbete men endast en handfull kommuner arbetar effektivt och kunskapsbaserat med våldsförebyggande och normförändrande arbete.
Min drivkraft i det fortsatta arbetet är att Luleå ska uppfylla det fjärde jämställdhetspolitiska målet: mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är en mycket rimlig och realistisk målsättning tycker jag.
Vi kommer att lyckas med detta om vi fortsätter ha ett starkt skydd för utsatta kvinnor och barn samt ger behandling riktad till förövare. Vi måste också fortsätta arbeta med att påverka normerna hos pojkar och män när det gäller synen på jämställdhet, maskulinitet, makt och våld.
Om vi menar allvar med att mäns våld mot kvinnor ska upphöra måste vi nå pojkar tidigt genom insatser som innebär att våldet aldrig uppstår.