I söndags avslutades 2014 års klimatriksdag i Norrköping och vi röstade tillsammans med 600 miljöengagerade medborgare fram konkreta omställningsförslag till Sveriges Riksdag.
Av de 225 lagda motionerna antogs sju och de kastas nu in i valrörelsen med hopp om en verklig debatt kring vår tids absolut största utmaning: klimathotet. Förslagen utgör en grund för en kraftfull och relevant politik för en omställning som leder till att vi inom några decennier har lyckats fasa ut de fossila bränslena.
Forskningen är tämligen enig. Valet står mellan att göra detta organiserat och se omställningen som en möjlighet att förändra vårt sätt att leva, eller tvingas göra det när förutsättningar för mänskligheten ruckats i grunden. Allt fler signaler tyder på att tiden håller på att rinna ut.
Vi måste vänja oss vid tanken att leva våra liv annorlunda, med en annan sorts konsumtion, med andra strävanden och mål. Men häri finns också utväg, en fantastisk möjlighet att skapa en tillvaro med mindre stress, jämnare fördelning av arbetsinsatser, större frihet.
Klimatriksdagen sätter ribban högt för politiker på alla nivåer. Sveriges klimatpåverkan kan halveras redan under nästa mandatperiod. Med ett elva-punktsprogram vill vi visa hur det kan gå till.
Till exempel vill klimatriksdagen att all offentlig upphandling och konsumtion ska vara klimatsmart. Eftersom kommuner, landsting och stat handlar för över 700 miljarder kronor per år kan det göra stor skillnad.
Klimatriksdagen kräver att pensionsfonderna omgående får nya placeringsregler som hindrar dem från att investera folkets pensioner i fossilföretag och andra verksamheter som driver oss mot kommande klimatkatastrofer. Regeringen uppmanas också ge statligt ägda Vattenfall nya ägardirektiv där kolkraften läggs ner och alla satsningar ska inriktas på förnybar energi.
Vi vill se ett ledarskap som tar klimatomställningen på allvar och hoppas nu att alla partier ger ett tydligt besked om hur de ser på Klimatriksdagens förslag.