Med sammanslagningen av kultur- och fritidsnämnderna med tillhörande förvaltningar kommer vi för första gången i Luleå att kunna driva en sammanhållen och kraftfull barn- och ungdomspolitik.
Tillsammans med de medel som sammanslagningen frigör sitter vi nu på en unik möjlighet att stärka de unga lulebornas ställning i Luleå genom att skapa en mötesplats för unga - kanske ett Fryshuset Luleå.
Det behövs en mötesplats för unga i Luleå. Det säger de unga själva. Om den ska kallas Fryshuset efter det framgångsrika exemplet i Stockholm kan vi låta framtiden utvisa men viktigast av allt är att vi fångar den så kallade ”Fryshusandan”. Den inneba↔r att unga alltid sja↔lva a↔r med och planerar och genomfo↔r verksamhet på Fryshuset.
På detta sa↔tt har de lyckats få en mycket ho↔g grad av ansvarstagande från de unga som beso↔ker dem.
En mötesplats för unga av de unga. Det är inte vi politiker, förvaltningsanställda eller andra vuxna som ska bestämma innehållet, det ska de unga göra.
Tack vare ett flertal utredningar av frågan i kommunen vet vi vad de unga vill ha på en sådan mötesplats:
-Ett café.
-Fri wifi.
-Mo↔jligheter till att genomfo↔ra aktiviteter på plats.
-Information kring alla mo↔jligheter som unga har i Luleå, speciellt information kring områdena arbete, utbildning, bostad, kultur och fritid.
-Personal som kan svara på frågor, funderingar eller lotsa ra↔tt.
-Central placering.
En annan inspiration är Tvibit i Tromsö, en mötesplats som innehåller mycket av det som de unga i Luleå efterfrågar. Replokal, café, ungdomshälsa, ljud- och filmstudio och olika typer projektrum. Där finns också närvarande vuxna, professionella kulturutövare, företrädare för
föreningsliv och ungdomsorganisationer av alla typer.
Rätt utformad tror vi att en sådan här mötesplats gör att unga känner sig mer hemma i vår kommun, helt enkelt att det finns en meningsfull plats att vara på, göra saker, umgås, fika, söka information och möta vuxna. Att de unga får en positiv bild av Luleå ökar också förutsättningarna för att fler stannar kvar eller kommer tillbaka senare i livet. Det är dessutom en förutsättning för tillväxt som inte går att ignorera.
Sedan den senaste utredningen har det nu gått ett antal år. Vad kunde vara bättre för den nya kultur- och fritidsnämnden och förvaltningen att börja jobba med än en ny mötesplats för unga? En fråga som spänner över bägge områdena och som kräver en samordnad barn- och ungdomspolitik?
Tiden är nu. Möjligheten är nu. Vi hoppas att en ny mötesplats för unga kan bli verklighet under den kommande mandatperioden.