När Sverige blev ett välfärdsland avfärdade vi högern och konservatismens tankar på det gamla och traditionella. Vi tog in ny teknik och nya idéer från omvärlden och förverkligade våra drömmar om ett starkare, gemensamt samhälle för allas framtid. Vi var stolt över att man från omvärlden såg upp till Sverige.
Valet 2018 kommer mycket riktigt att till stor del stå mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Mellan vänster- och högerpolitik. Mellan socialdemokrati och en högersväng där ni menar att staten ska sätta villkoren på arbetsmarknaden – inte facken. Där den fackliga kampen ska stå mellan svenska och utländska löntagare och inte mellan löntagarkollektivet och makteliten.
Det kommer att stå mellan ett öppet samhälle från Kiruna i norr till Malmö i söder, för alla människor – och ett neo-fascistiskt Sverige där politiker från Sverigedemokraterna ska sitta i Skåne och Stockholm och tala om vilka som kan tillhöra den svenska nationen och inte.
Ni vill måla upp det i debatten som ett val mellan invandring och välfärd. Nu ser Norrbottens situation ut på så sätt att 41 000 ska anställas i länet fram till 2025.
En av tre norrbottningar går i pension och nästan dubbelt så många lämnar Norrbottens arbetsmarknad som de som träder in på den.
Detta när länet med dagens invandring och inflyttning ökar med knappt 1 000 personer per år, långt ifrån den mängd som kan täcka masspensioneringarna. Med er politik skulle den befolkningsökningen återgå till ett stort minus i statistiken.
Samtidigt som ni tar avstånd från socialdemokratiska miljarder till Norrbottens välfärd och infrastruktur. Så jag frågar er, hur ska Norrbotten växa och i överhuvudtaget överleva? Vad ska ni säga till de anställda i vård och omsorg, i skola och i näringsliv om er politik skulle bli verklighet? Var skall den nya personalen komma ifrån? När ska de nya arbetskamraterna som ska lätta på arbetsbördan börja? Arbetsplatserna är lika beroende av de mänskliga resurserna som de ekonomiska.
Vi ska inte stänga dörrar till Norrbotten, gör vi det så är länets framtid hotad, länets garanti för att kunna förse samhället med den service det kräver. Vi måste förbereda för fler och inte arbeta för att bli färre.
Framtiden kommer med bostadsbyggande och att se till att fler får jobb inom en ännu kortare tid. Genom att förbättra och bygga ut yrkes- och vuxenutbildningen och genom att kunna validera utländska kunskaper för att användas i svenskt arbetsliv.
Det är folkhemmet, det är det starka samhället som ska rymma alla människor – oavsett ursprung och klasstillhörighet.