Ingen kan ha undgått den diskussion som pågår angående besparingar inom landstinget. Att anpassa kostnaderna till intäkterna är förstås nödvändigt för alla företag och organisationer. I den verklig-heten har Hushållningssällskapet verkat i alltsedan grundandet 1814.
Nu när landstinget är tvingat att se över alla kostnader samtidigt som elevunderlaget sviker, är det också förståeligt att naturbruksgymnasierna i Kalix och Öjebyn måste anpassa sin verksamhet. Tyvärr ser vi dock en risk att pressade politiker tar förhastade beslut, beslut som riskerar att slå hårt mot de gröna näringarna i norr.
Från Hushållningssällskapets sida är vi angelägna att naturbruksutbildningen blir kvar, om än måhända i omstöpt form. Faktum är att Hushållningssällskapet hade ansvar för skolverksamheten i hundra år från 1858 och framåt. Men det är inte av nostalgiska själv som vi vill att verksamheten är kvar.
Nej, i stället ser vi ett verkligt behov av grön kompetens och entreprenörskap, nu och i framtiden. Utöver det befintliga behovet, tror vi att klimatförändringar, en förändrad geopolitisk situation och inte minst ett ökat intresse för lokal produktion kommer ställa ännu högre krav på kompetensen i framtiden i vår nordliga del av landet. Inte heller att förglömma är att det går snabbt att rasera gedigen grön lokal kunskap, något som tar generationer av erfarenhet och försöksverksamhet att bygga upp.
Hur ser då vägen framåt ut för naturbruksgymnasierna? Från vår sida efterlyser vi till att börja med en rejäl analys av förutsättningar och framtida behov. Angående huvudman råder det inget tvivel om att landstinget har varit en bra huvudman. Likväl tror vi att en annan huvudman också skulle ha möjlighet lyckosamt driva vidare naturbruksgymnasierna, något som visat sig fungera i andra delar Sverige. Det som vi tror är avgörande för framtiden är att utnyttja de kompetenser som finns och bygga på med nya tankar och idéer.
Naturbruksgymnasierna står inför förändring, en förändring som också innebär möjligheter. Oavsett hur dess exakta utformning blir och vem som står för huvudmannaskapet, är vi på Hushållningssällskapet mycket angelägna om att Norrbotten även i fortsättningen har en högkvalitativ naturbruksutbildning.