Norrbottningarna är värda en bättre debatt!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är bra att folkpartiets gruppledare
i landstinget, Jens Sundström, träder fram och inte bara öppet deklarerar att han helhjärtat stödjer Anders Manstens vendetta mot Norrbottens läns landsting utan också visar att han är beredd att använda samma debatteknik.
Det vill säga personangrepp och osakligheter i stället för analys och resonemang kring politiska sakfrågor.
Samtidigt är det beklämmande och ett nederlag för både politiken och invånarna
i Norrbotten att det faktiskt finns förtroendevalda som nedlåter sig till att använda politiken och debattutrymmet till osakligheter och ovärdiga personliga syften.
Det verkar heller inte finnas något sätt att komma ur en diskussion av den osakliga och personfixerade sort som folkparti-politikerna, bland andraJens Sundström i NSD tisdagen den 18 mars, nu gör allt för att hålla liv i.
Ändå är det nu nödvändigt i egenskap av landstingspolitiker och företrädare för socialdemokraterna att sätta ner foten kring några av de allvarligaste felaktigheterna .
Det tycks åter vara nödvändigt att påpeka att Anders Mansten lämnade sin läkartjänst frivilligt och med överenskommen ersättning. Det är också en grov förenkling att det i Norrbotten finns 9 000 patienter i vårdkö. Den viktiga siffran är i stället de 3 000 som faktiskt väntat mer än 90 dagar. Det vill säga de 3 000 där vi inte klarat vårdgarantin och som är det politiska ansvaret att göra allt för att klara.
Och slutligen: landstingsledningen har inte förskingrat personalens pensionspengar. 1,5 miljarder kronor finns fonderade för kommande pensioner
Med detta sagt vore det nu viktigt försöka lägga uppmärksamheten på de frågor som är vårt egentliga uppdrag.
För många av de frågor som vi som landstingspolitiker arbetar med är i dag komplicerade och drivs av både en snabb medicinsk och medicinteknisk utveckling. Vi påverkas även av en intensiv globalisering som hela tiden snabbt förändrar också vår regions förutsättningar.
Vi står alltså i dag inför stora politiska utmaningar. För landstingets folkparti-politiker är det av allt att döma inget problem.
Av länets 153 000 väljare fick folkpartiet 8 293 röster i landstingsvalet (5,4 procent). Frågan är hur tar folkparti-politikernas sitt ansvar inför sina väljare?
Är det genom sina grova förenklingar, hätska debattinlägg och bevisat osaklig debatt i landstingsfullmäktige samtidigt som man är helt i avsaknad av en egen politisk vision för länet och landstinget?
Med sina fyra av totalt 71 landstingspolitiker behöver man sammanfattningsvis aldrig bekymra sig över ansvaret för hälso- och sjukvården för länets 240 000 invånare. Eller för utvecklingen i länet och vården eller ens demokratin och den politiska debatten.
Det är synd. Vart tog för övrigt folkpartiets humanistiska, socialliberala grundsyn vägen? Den grundsyn som innebar respekt för andra och skyddande av de demokratiska värdena?
Norrbotten och norrbottningarna är värda en bred och öppen politisk diskussion om alla våra utmaningar för framtiden. Det är politikens ansvar att skapa den. Även fokpartiets.