Nu behövs snabbare vägar till jobb

Norrbottens län2016-03-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i NSD den 7 mars skriver LO att det minsta man kan begära i Sverige 2016 är att man ska kunna försörja sig på ett heltidsjobb, men gör ingen notis om att det förutsätter att man har ett jobb att gå till. I dag fastnar människor i utanförskap och bidragsberoende, eftersom trösklarna in på svensk arbetsmarknad är höga.

Vi står inför en avgörande utmaning att skapa fler jobb i Sverige. De närmsta åren behöver ungefär 300 000 enkla jobb växa till. Det kan vara olika typer av hushålls- och företagsnära tjänster som inte ställer stora krav på utbildning och tidigare erfarenhet. I dag prisas dessa vardagsjobb ut av höga kostnader för företagen att anställa.

Det måste bli möjligt för fler att ta klivet in på arbetsmarknaden och det är mot denna bakgrund Svenskt Näringsliv för fram förslaget om en ny form av lärlingsanställning. LO-företrädarna påtalar att det finns olika lönesubventioner, till exempel instegsjobb, men problemet många företag upplever är att de är för krångliga.

En modern lärlingsanställning bör bygga vidare på regeringens och arbetsmarknadens parters överenskommelse om yrkesintroduktionsanställningar. Den bör vara öppenför alla företag, inte innehålla krångliga krav och minska kostnaderna för att anställa.

Lägre ingångslöner kan vara en del, förslagsvis kombinerat med sänkta skatter på arbete för lägre inkomster. Det skulle ge mer kvar i plånboken för medarbetaren och samtidigt sänka trösklarna till arbetsmarknaden.

Även arbetsgivaravgifterna bör ses över, för till skillnad från vad LO antyder reagerade många företag starkt när regeringen höjde arbetsgivaravgifterna för unga eftersom det ökade kostnaderna för att anställa.

Ska fler kunna bryta utanförskap och komma i egen försörjning behövs det både fler utbildningsmöjligheter och fler olika typer av jobb. Snabbspåren som regeringen har tagit initiativ till är bra, men riktar sig till nyanlända personer som har relevant utbildning eller arbetserfarenhet.

Av de flyktinginvandrare som nyligen anlänt och som är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar ungefär hälften gymnasieutbildning. Det behövs snabbare vägar till jobb även för dem.

Vår utgångspunkt är att fler ska kunna få jobb och egen försörjning. Och vår förhoppning är att även facken både i ord och handling ska bidra till en mer välkomnande arbetsmarknad som tillåter fler att bryta utanförskap.