Nu börjar vi...

Tillträdande regionråden Linda Frohm (M) och Kenneth Backgård (SJVP).

Tillträdande regionråden Linda Frohm (M) och Kenneth Backgård (SJVP).

Foto: Jonas Andersson

Norrbottens län2019-01-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nytillträdda ledningen för Region Norrbotten skriver ett debattinlägg:

Ett nytt år med nya möjligheter. Ett vackert vintervitt Norrbotten har vaknat upp till 2019. Den 1 januari 2019 tillträdde vi som ledande politisk majoritet i region Norrbotten. Efter 84 år med socialdemokratiskt styre är det nu dags för andra partier att ta ansvar, ett nytt ledarskap, en ny tid. Under de 84 år som den gamla majoriteten lett vårt landsting och senare vår region så har många viktiga beslut tagits, många har arbetat hårt och målmedvetet utifrån sina politiska prioriteringar för att skapa resultat.

Det har gått 4 månader sedan Norrbottens medborgare lagt sin röst i valurnan. Efter att vi fått ett valresultat så har den bortröstade majoriteten med Glenn Berggård och Anders Öberg i spetsen gjort ett föredömligt arbete för att underlätta och förenkla majoritetsövertagandet för oss. Vi är tacksamma för det. Samarbete, och fokus på våra medborgare, är det centrala i det förändringsarbete vi vill genomföra för att återupprätta det samhällskontrakt vi alla tecknat genom skattsedeln.

Utmaningar eller problem?

Under valrörelsen har vi lovat att genomföra en politik där hälsa och sjukvård skall prioriteras, en politik där människan skall vara i absolut fokus, vi har lovat att decentralisera, korta köer och öka kvalitén i vården. Vi har många gånger sagt att det inte kommer att bli enkelt, att det inte finns någon snabb lösning som förändrar och förbättrar allt över en natt. Vi har varit medvetna om att det finns ordentliga utmaningar. Efter valet har vi insett att det finns oerhört mycket i vårt kommande ansvarsområde som inte kan kallas utmaningar. Vi har insett att det helt enkelt inte är utmaningar utan ska benämnas som stora problem och att dessa problem är på riktigt. Vi tar över en region där vi anser att sjukvården till stor del misskötts, där ledarskapet inte har klarat av att ställa om till den verklighet vi lever i. I en tid där transporter är en av de stora miljöbovarna, har regionen genom centraliseringar, ökat patient- och personalresandet.

Framförallt har den egna personalen inte prioriterats i tillräcklig omfattning, på grund av att man inte klarat av att inse att regionen inte har monopol på arbetsgivarrollen. Personalen är den allra viktigaste investeringen och den viktigaste pusselbiten för att leverera hälso – och sjukvård med hög kvalité. Vi anser att mycket inom vården och de politiska beslut som tagits, inte alltid har utgått ifrån att patienten och befolkningen måste vara i centrum. Vi behöver bättre tillgänglighet, högre kvalité och vi ska aldrig behöva oroa oss för patientsäkerheten. Minskat transportbehov, är en del av patientsäkerheten.

Personalen

Vi lyssnar på de berättelser som kommer till oss och vi inser att problemen om möjligt är fler än vi anat. Vi har och kommer fortsätta att ta politiska beslut för att göra skillnad. Vi kommer att lyssna, vi kommer se över alla verksamheter för att hitta effektiviseringar, för att höja kvalitén och vi kommer att ta krafttag för att bli en arbetsgivare som är attraktivare. Vi har en väldigt kompetent personal i vår verksamhet som gör ett fantastiskt arbete varje dag, de är våra vardagshjältar som behöver och ska få all uppskattning och ett gott ledarskap

Samarbete

Region Norrbotten har sedan två år tillbaka, ansvaret för den regionala utvecklingen. Genom ett fördjupat samarbete med länsstyrelsen, våra kommuner, näringslivet, olika organisationer samt region Västerbotten och lägg därtill våra grannländers nordliga regioner, så har vi mycket goda förutsättningar att skapa en positiv utveckling i hela länet. En regional utvecklingsstrategi som tas fram utgör grunden för skapandet av ett attraktivare Norrbotten.

Redan fattade beslut

Redan innan vi börjat så har vi tagit en del beslut som kommer att göra skillnad. MR kameror till Kalix och Kiruna. Införande av ortsplacerade distriktssköterskor. Ytterligare 50 miljoner till arbetsmiljöförbättringar och löner till sköterskegrupper. Uppstart av en effektiviseringsöversyn av alla övriga, icke sjukvårdande verksamheter. Vi har redan förändrat den politiska organisationen med besparingar på åtskilliga miljoner årligen. Vi avser också att starta upp en översyn/förändring av regionens administration och tjänstemannaorganisation, allt i syfte att förbättra och effektivisera. Alla beslut och förändringar kommer kanske inte att uppskattas av alla.

Vi har i dagsläget en ekonomi i balans, men åren framöver kommer att kräva anpassningar och effektiviseringar för att alla norrbottningar skall få en tillgänglig, effektiv vård av hög kvalité. Vi är oerhört tacksamma för de privata vårdgivare som finns runt om i vårt län och hoppas på innovativa arbetssätt för att leverera ännu bättre vård. För att möta framtiden och dess krav behöver hela samhället samverka.

Nu börjar vi…

God fortsättning