När årets pris för bästa jämställdhetsarbete delades ut under den gångna veckan hade vi inte mindre än 22 intressenta och viktiga arbeten att välja bland. Det visar inte bara att det finns ett stort engagemang och en allt större kunskap kring jämställdhetsfrågorna i Norrbotten. Det visar också att börjar arbetet nu börjar ge resultat.
Jämställdhetspriset är en utmärkelse som Norrbottens läns landsting tillsammans med länsstyrelsen, Luleå tekniska universitetet, Kommunförbundet Norrbotten med flera ska dela ut under fem år och är ett resultat av att allt fler inom allt fler områden tycker att jämställdheten är en av vår tids mest prioriterade frågor. Bland annat pekade många av de som deltog i de senaste årens Kraftsamlingsseminarierna att jämställdhetsfrågorna tillsammans med unga, mångfald och integration är det viktigaste för att stärka självbilden av Norrbotten.
Kraftsamlingen konstaterade att det finns begränsande strukturer och normer i Norrbotten. Det är därför än mer angeläget att vi fortsätter arbetet för nolltolerans av mäns våld mot kvinnor. Liksom attitydarbetet för att stärka alla former av ekonomisk och demokratisk jämställdhet och som en del av det: satsningarna på ett brett folkbildande arbete för att öka kunskapen kring jämställdhets- och genuskompetens.
I Norrbotten har samtliga 14 kommuner och landstinget nu undertecknat CEMR:s jämställdhetsdeklaration. Det innebär att vi har ett gemensamt ansvar att i handling och lånsiktiga insatser nu visa att vi menar allvar med deklarationerna kring ett jämställt Norrbotten.
För både politiken och verksamheten i landstinget innebär det ett gemensamt ansvar att driva och trycka på i det pågående arbetet med att jämställdhetsintegrera landstingets samtliga verksamheter. Det betyder i klartext att jämställdhetsperspektivet måste finnas med i allt – beslut, planering, genomförande och uppföljning.
Alla har rätt till en likvärdig vård.
Redan nu kan vi vara stolta över framgångar och resultat i jämställdhetsarbetet. Bland annat visade senaste redovisning i det så kallade jämix-index att Norrbottens läns landstings, totalt sett i det samlade arbete med jämställdhetsfrågorna, är bäst i kategorin ”regioner och landsting”. Vi leder – men har inte har inte vunnit. Och så länge vi inte kan sägas oss vara i mål kommer jämställdhetsarbetet fortsätta kräva hela länets engagemang.
Definition ”jämställdhet”: Kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet och normkritiskt förhållningssätt gynnar alla människor.