Nya samarbeten skapar nya möjligheter

Norrbottens län2016-05-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Kenneth Backgård och Dan Ankarholm.

Nu har Norrbottens Sjukvårdsparti (NS) via sina företrädare Kenneth Backgård och Dan Ankarholm i upprepade uttalanden, debattinlägg och i påkostade helsidesannonser i länsmedia försökt förklara 1) varför de tycker att frågan om en ny regionindelning för hela landet ska folkomröstas om i Norrbotten och 2) vad de tycker att en sådan folkomröstning ska handla om. Deras budskap är fortsatt både obegripligt och felaktigt.

Regeringens initiativ till ny regionindelning för hela landet är i huvudsak svar på några stora och lika omfattande som svårhanterliga samhällsförändringar. Det är i mångt och mycket förändringar som redan skett och pågår i en accelererande fart som ligger till grund för regeringens arbete.

Låt oss titta på förutsättningarna -

• De tre storstadslänen – Stockholm, Göteborg och Malmö - står ensamma för mer än halva landets befolkning och har mellan 26 och 49 kommuner var knutna till sig. Övriga regioner och län – som Norrbotten - har cirka 0,5 till 3,5 procent av befolkningen och 1 till 16 kommuner var. Det skapar självklart klyftor och orättvisor.

• Under de senaste decennierna har statens myndigheter och verk försökt att anpassa sina ”länskartor” till det moderna samhällets behov. Resultatet har blivit en brokig karta, där varje myndighet har ritat sina gränser. Det försvårar för samarbete och tillgänglighet.

Det är det en ny regionindelning handlar om, att ge hela landet likvärdiga förutsättningar till samarbete, tillväxt, utveckling, en jämlik och tillgänglig vård, inflytande i nationella beslut kring investeringar och satsningar – som infrastruktur. Sist men inte minst så ökar förutsättningarna för samhällsservice – när regeringen samtidigt arbetar målmedvetet med statlig närvaro regionalt och lokalt - i hela landet.

För oss socialdemokrater och för mig som länspolitiker, ger därmed den nya regionkartan nya möjligheter att möta samhällets och invånarnas behov – idag och imorgon. Vi vill att region Norra Sverige ska vara en konkurrenskraftig region som långsiktigt säkerställer hållbar utveckling och tillväxt genom samverkan.

Därför blir frågan, vad av detta vill Backgård och Ankarholm att vi folkomröstar om? Vad är det ni så bestämt hävdar att vi måste få säga ”nej” till? Förutsättningarna till tillväxt? Samarbete och likvärdiga regioner över hela landet? Möjligheterna till demokrati och inflytande?

Men framför allt så svarar ni aldrig på den stora och svåra frågan:

Hur vill ni möta utmaningarna? Vilka politiska lösningar har ni för att garantera länets invånare tillgång till en likvärdig och tillgänglig vård och samhällsservice? Regionens tillväxtmöjligheter och utvecklingsförutsättningar?

För att hantera de utmaningarna, kan jag lova er, krävs det nämligen betydligt mer politiskt nytänkande och kraft än att få tillstånd en dyr och omständlig folkomröstning där NEJ tycks vara enda svar på alla framtidsfrågor.

Svaret på framtidsutmaningarna hittar vi snarare i samarbeten som ger oss en samlad röst och gemensam styrka.