Svar till Torsten Nilsson, NSD ledarsidan den 10 november.
Kongressvalet i USA är ett val mellan två kapitalistiska högerpartier. Det är naturligtvis därför valdeltagandet är så enormt lågt.Verkligheten vinner valet. Det innebär bland annat att de mycket stora klasskillnaderna som ökat under de senare decennierna kommer att bestå.
Den ekonomiska krisen med start i USA 2007-2008 spred sig snabbt över världen. Denna ledde till att miljontals invånare i USA förlorade hus och arbete, och till att stora summor av skattebetalarnas pengar fick rädda bankerna från konkurs. Reallönerna för de flesta i USA har stagnerat sedan en generation,hushållsskulderna har ökat som del av den disponibla inkomsten. Arbetslöshet och undersysselsättning har ökat, arbetarnas andel av skattebördan har ökat.
Arbetslösheten i USA är officiellt cirka åtta procent, men 15 procent om man inräknar även korttidsarbetslösa, som slutat söka, och är 22 procent om man medtar även långtidsarbetslösa.
Ojämlikhet har bara ökat under Obamas tid på presidentposten. Trenden att en procent som äger mest också äger en allt större del av den totala förmögenheten består.
Det är inte en odemokratiska kapitalismen som kongressvalet gällde. Det stora budgetunderskottet består och ökar. De enorma militärutgifterna minskar inte nämnvärt och kärnvapenprogrammets modernisering fortsätter. USA:s 800 militärbaser i världen ska se till att den världsordning som sätter rekord i antalet flyktingar består. Aggressionen mot Syrien, Irak, Afghanistan med flera stater fortsätter.
Innan Obama & co kallar andra länders val för en fars borde man se sig själva i spegeln. Det handlar inte om demokrati utan om ”dollarkrati”.
Det är därför obegripligt hur ledarskribenten Torsten Nilsson kan framhålla Obama som något positivt. Till och med förre presidenten Jimmy Carter anser att USA blivit en plutokrati utan folkstyre.