Vi har länge anat att kvinnor drabbas ekonomiskt då pensionen är ett faktum och nu har vi det svart på vitt. Människor som arbetar inom kvinnodominerade yrken har lägre lön, har sin arbetsdag uppdelade i flera pass och deltidsanställningar är mer regel än undantag. Otrygga anställningsvillkor som visstidsanställningar i kombination med hög arbetsbelastning och stressig arbetsmiljö med liten möjlighet att kunna påverka främjar inte arbetssituationen och det påverkar även kvaliteten i välfärden.
Undersökningen visar att mer än var tionde kvinna som är mellan 65 och 69 år, och medlem i Svenska Kommunalpensionärers Riksförbund (SKPF) har en total pension på 100 000 kronor eller mindre per år. Det motsvarar cirka 8 350 kronor i månaden före skatt. Nästan var fjärde man i Sverige som är mellan 65 och 69 år har en total pension på 300 000 kronor eller mer per år vilket motsvara 25 000 kronor i månaden före skatt.
I Norrbotten har kvinnor som är medlemmar i SKPF en snittinkomst på 12 000 kronor före skatt, män i samma förbund i Norrbotten får 3 500 kronor mer, och 68 procent av dem har garantipension. Jämför man med riket så är motsvarande siffror för kvinnor en medelinkomst på 12 500 kronor och 61 procent som har garantipension
Trots att många av de kvinnor som är medlemmar i SKPF har ett långt yrkesliv bakom sig är hela sju av tio beroende av garantipension, det komplement som finns till den allmänna pensionen för de som arbetat lite eller inte alls. Kvinnor tvingas att leva i destruktiva förhållanden eftersom att tvåsamhet är en förutsättning för en värdig tid som pensionär.
Pensionen är ett resultat av ett ojämställt yrkes- och familjeliv och det är kvinnorna som drabbas av detta. De får bära frukten av deras ofrivilliga deltidsarbetande, deras låga löner, deras dåliga arbetsmiljö som lett till arbetsskador, ökade sjuktal och ohälsa, deras ansvarstagande för familj och hem. Under 2013 tog kvinnor ut 75,6 procent av samtliga föräldrapenningdagar. Hur många män med högre inkomst har tänkt, och tänker på, att avsätta pengar för pensionen till den deltids-arbetande kvinnan?
Kvinnorna är Sveriges fattigpensionärer. Den ekonomiska klyftan mellan män och kvinnor är tydliga och SKPF:s kvinnliga medlemmar drabbas allra hårdast. Det krävs tydliga och omedelbara insatser för ett jämställt arbetsliv och en jämställd pension.
Vi kräver åtgärder av politiken och arbetsgivarna för ett mer jämställt yrkesliv och de viktigaste kraven är att göra heltid till norm på arbetsmarknaden, avveckla delade turer och otrygga anställningar, införa en tredelad föräldraförsäkring och jämställda löner mellan mans- och kvinnodominerade yrken.