Skatteverket vill göra det svårare att få taxeringsvärdet sänkt för en fastighet som är bullerstörd, har fukt- och mögelskador, radon eller liknande. Därmed ökar risken för att fler småhus får felaktiga och för höga taxeringsvärden.
Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Men Skatteverkets schablonvärderingsmetod ger stora avvikelser för enskilda fastigheter. Vid taxeringen 2015 är varje småhus felvärderat med i snitt 306 000 kronor, vilket motsvarar 21 procent. Det visar en färsk undersökning från Villaägarna.
Risken finns att felen i taxeringen kommer att öka i framtiden. Skatteverket vill nämligen göra det svårare att justera taxeringsvärdena för enskilda fastigheter som avviker från vad som är normalt i området.
Vid taxering delas landet in i cirka 9 300 värdeområden. För dessa värdeområden fastställs riktvärden med ledning av statistik över försäljningspriser. Taxeringsvärdet för den enskilda fastigheten bestäms sedan med hjälp av dessa riktvärden.
Riktvärdena uttrycker vad som är ”normalt” inom värdeområdet. Om en fastighet avviker från det normala så finns möjlighet att justera taxeringsvärdet. På det sättet kan taxeringsvärdet för en fastighet som är bullerstörd, har radon, eftersatt underhåll, fukt- och mögelskador etc sänkas och blir därmed mer rättvisande.
För att en justering för säregna förhållanden, som det heter, ska beviljas krävs det att taxeringsvärdet genom buller eller något annat påverkas med minst 3 procent, dock minst 25 000 kronor. Den gränsen vill Skatteverket nu höja till 5 procent och 50 000 kronor.
Förslaget innebär att fler småhusägare kommer att få sin skatt beräknad på felaktiga taxeringsvärden och att fler kommer att få betala för mycket i skatt.
Fastighetstaxeringen är redan i dag ett trubbigt instrument, men får Skatteverket som det vill så blir det ännu slöare. Det är orimligt.