Om alla tar ställning kan vi faktiskt förändra världen

Runt om i världen firas Pride. I Norrbotten har vi i sommar två Pridefestivaler, i Pajala och Luleå. Med karnevaler och debatter är vi många som vill uppmärksamma alla människors lika värde. För att få en värld fri från kränkningar behöver vi modiga människor som tar ställning, debatten, politiska beslut och de personliga samtalen.

modiga människor. Pridefestivaler är ett utmärkt sätt att visa alla människors lika värde. Det menar författarna till debattinlägget.

modiga människor. Pridefestivaler är ett utmärkt sätt att visa alla människors lika värde. Det menar författarna till debattinlägget.

Foto: Geert Vanden Wijngaert

Norrbottens län2014-06-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att jobba med språkbruk och kränkningar är något som även idrotten vill och behöver göra. Det kan tyckas självklart att en rörelse med så många aktiva barn och unga ska genomsyras av en tillåtande och uppmuntrande gemenskap utan kränkningar.

Tyvärr är verkligheten inte alltid sådan. Inte minst kan HBTQ-ungdomar få utstå kränkningar inom idrotten.

Idrotten är en del av samhället som är unik i sin kombination av många olika samhällsnyttovärden. I Sverige har vi över 20 000 föreningar med drygt 2,8 millioner medlemmar. Vi vill jobba för en idrottsrörelse där värdegrunderna är levande varje dag och minut. All verksamhet ska bedrivas med utgångspunkt från barnkonventionen.

De flesta idrottsklubbar har en genomtänkt och schysst värdegrund som förbjuder kränkande behandling, diskriminering och utanförskap, ändå är det ibland svårt att få ordning på språkbruk och kränkningar. Här är vi många som kan hjälpas åt och bry oss.

Rädda Barnen, RFSU Luleå, Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna vill att värdegrunder och policydokument ska omsättas till aktivt arbete med konkreta planer som ledare, föräldrar och barn kan söka stöd i när någon eller något går över gränsen. Något som Rädda Barnen och SISU Idrottsutbildarna erbjuder stöd för i sin vardagliga verksamhet.

Kommunerna kan också bidra genom att aktivt stimulera, inspirera och stödja föreningarna i detta arbete.

Idrotten har en unik möjlighet att påverka samhällets riktning då den är en social och kulturell informell sektor med olika typer av nätverk jorden runt och in i minsta samhälle i Sverige.

Om vi alla gemensamt - kommun, landsting, idrottsledare, föräldrar och andra berörda tar ställning och ansvar mot kränkningar och för ett levande och aktivt värdegrundsarbete kan vi faktiskt förändra världen.