Förslaget att minska antalet regioner i landet från 21 till 6 skulle vara en av de största samhällsförändringarna någonsin.
Det saknar bred folklig och politisk förankring. Utredarna föreslår omedelbart beslut utan att frågan varit uppe i 2014 års val eller reellt skulle kunna prövas i 2018 års val. Detta är demokratiskt oacceptabelt.
Utredningen har sänts ut på remiss, och vi uppmanar även icke tillfrågade instanser och organisationer att lämna in remissvar.
Den regionindelning vi haft i flera sekler har främjat stablitet, närhet och delaktighet, liksom mångfald, deltagande och decentralisering utan toppstyre.
Utredningen redovisar inga övertygande skäl för att det behöver ändras nu.
Storregioner skulle innebära att åtskilliga kommuner, orter och människor får ännu längre avstånd till beslutsfattare, och tvärtom beslutsfattarna distanserar sig ännu längre från människors verklighet.
Perspektiven vid beslutsfattande skulle centraliseras, ske ännu mera uppifrån ned och gynna några få centra på många periferiers bekostnad i vårt avlånga land. Regionala växtkraften skulle koncentreras ytterligare.
Förhållandet mellan staten som central politisk beslutsfattare, aktör och ägare i förhållande i regionerna har inte utretts.
Det gällde också vid beslutet nyligen att överföra regionala utvecklingsfrågor från länsstyrelsen till landstinget i Norrbottens län.
Det är ett skakigt projekt som många frågar sig om landstinget har de politiska, ekonomiska och administrativa muskler som krävs för att resultatgivande stödja näringsliv, sysselsättning och infrastruktur.
Sjukvården är i stort behov av reformering. Olika förslag på lösningar, inklusive förstatligande av sjukhusen, har presenterats.
Men de förutsätter inte alls att en mängd andra samhällsverksamheter inordnas i nya storregioner. De kan med fördel inrymmas i nuvarande regionstruktur.
Behov av administrativa förändringar och besparingar finns fortlöpande. Ökad samverkan mellan regioner är en väg, som till exempel skett när Stockholms länsstyrelse fått ansvaret för minoritetsspråksförvaltningen för hela landet.
Med din kännedom om verkligheten i Norrland vädjar vi till dig att Storregionutredningen inte blir föremål för regeringens beslut, och att nya utredningsdirektiv i stället utarbetas för parlamentariska utredningar avseende landets sjukvård och regionala organisation baserade på i huvudsak nuvarande länsindelning.