Öppna dörrarna för alla

För många av oss innebär helg att vi går på restaurang, spontanfikar eller tar en öl. Vi kopplar av, pratar, skrattar och umgås med vänner, kollegor och familj. Det är tid för nöje. Men inte för alla. En ny undersökning av Handisam visar att var femte person med funktionsnedsättning ofta eller alltid möter hinder vid besök på caféer, restauranger eller barer. De flesta väljer att gå någon annanstans.

Norrbottens län2013-11-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det roliga med att besöka restauranger försvinner om jag ska ha en klump i magen på vägen dit för att jag inte vet hur det ska gå och om jag får komma in”

Så beskriver en kvinna med synnedsättning sina känslor inför att gå ut och äta. Naturligtvis ska ingen behöva känna så här. De som driver restauranger, barer eller caféer måste förbättra möjligheterna för alla att besöka och ta del av deras verksamhet.

I Handisams undersökning om nöjesliv har drygt 1 500 personer med olika typer av funktionsnedsättning deltagit, till exempel personer med allergi, rörelsehinder och hörselskada. Nästan hälften, 48 procent säger att de skulle vilja besöka restauranger, caféer och barer oftare än de gör idag. Det finns olika anledningar till att de inte gör det idag.

Över hälften har problem med ljudnivåer, till exempel hög bakgrundsmusik. En fjärdedel upplever problem med att komma in och drygt en tredjedel med att ta sig fram inne i lokaler. En av sju har problem med allergiframkallande produkter, till exempel att jordnötter och doftande blommor finns i lokalen eller att rökning sker vid entrén.

Den här typen av problem med tillgängligheten påverkar många. I Sverige har var femte person en funktionsnedsättning. De som driver restauranger, caféer och barer förlorar kunder och därmed inkomster om man inte ser över tillgängligheten och åtgärdar brister. Det är inte bara hon eller han som hindras att besöka restaurangen eller baren som kan gå förlorade, utan hela sällskap.

”Ofta saknas menyalternativ för allergiker och matintoleranta. En bra restaurang kan alltid erbjuda alternativ och ta fram information om innehållet i rätterna. Med lite vilja går det, men alla har inte den viljan”, uppger en av de svarande i enkäten.

Små insatser kan leda till stora positiva förändringar för många. Sluta servera jordnötter, se till att det finns bra belysning, lagom hög ljudnivå och tydliga skyltar. Ta bort trösklar, se till att menyer har stor stil och finns att få på punktskrift för personer med synnedsättning. Öka kunskapen om funktionsnedsättningar bland personalen. Det är bara några exempel på enkla åtgärder.

År 2005 infördes rökförbud på restauranger och barer. Något som var nödvändigt för dem med allergi, men som vi alla mår bättre av. Idag går det knappt att föreställa sig rökning inomhus.

Sverige har skrivit under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vi har lovat att följa den. Där lyfts många viktiga områden fram, exempelvis rätten till utbildning och arbete. Men även rätten till en meningsfull fritid tas upp. För många är samvaron på restaurangen, baren eller caféet viktig.

Nu är det snart helg igen och tid att umgås. Ingen ska behöva ha en klump i magen, vara orolig för att inte bli insläppt eller bli sjuk på väg in i lokalen.

Därför uppmanar vi alla som driver en restaurang, bar eller café att öppna dörrarna till ett nöjesliv för alla.