Personalen är vårdens viktigaste resurs
Svar till Johnny Holmberg, NSD Debatt den 5 april.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi måste säkerställa en god tillgänglighet till vården. Detta förutsätter att vi har en tillräcklig och kompetent nyrekrytering av olika personalgrupper.
Gällande brukare och patienter finns det många grupper som behöver prioriteras, bland annat äldre multisjuka och kroniskt sjuka. Grupper som tillhör de mest behövande och oftast av olika anledningar har de allra sämsta förutsättningarna att komma fram måste ges ökad tillgänglighet.
Detta är för mig både som politiker och undersköterska ett av mina viktiga mål, en del av min politiska vilja och mitt ansvarstagande. Det tråkiga är att det alltid handlar om pengar. Verkligheten är ofta så att i avsaknad på tillräckligt ekonomiskt utrymme måste vi göra nödvändiga prioriteringar. Detta är politikernas ansvar. Resurserna måste fördelas rättvist i förhållande till behov.
En stor del i ansvaret för nytänkande inom området personalrekrytering har Blekinge tekniska högskola tagit. Man utbildar sedan hösten 2007 undersköterskor enligt Assistant Nurse Programme, 120 högskolepoäng .
Undersköterskestudenterna läser tillsammans med sjuksköterskestudenterna första året ( läs mer på www.bth.se). Åsa Andersson, svensk sjuksköterskeförening, anser inte att detta högskolealternativ för undersköterskor är bra. "Det är två helt olika yrken och vår utbildning ska ha ett sjuksköterskeperspektiv från dag ett till eximination", menar hon.
Jag, däremot, ser det mer som en gemensam väg till bättre välfärd för patienten. Tanken är ju i alla fall att vi arbetar som ett ihopsvetsat "team" och då behövs kunskaper som vi båda har nytta av som yrkesgrupp. Obegriplig är Åsa Anderssons kommentar om "två helt olika yrken"; så olika är de väl inte i verkligheten ur ett omvårdnadsmässigt perspektiv?
Olyckligtvis har den pågående avtalsrörelsen för Vårdförbundet kommit att handla om jämförelse med undersköterskornas löner. Många medlemmar använder den som "bollplank". Det är inte bra. Grupper ställs mot varandra!
Kommunal var säkerligen värt ett bra avtal. Min förhoppning är att i och med denna nya utbildning (som verkar sprida sig) kommer både Kommunal och Vårdförbundet att gemensamt kunna verka för en satsning på ökad tillgänglighet och välfärdsförbättring för våra patienter, det vill säga om rätta viljan finns.
Det skulle väl alla dra nytta av, mest av allt patienterna. Vad anser Vårdförbundet?