Politikerna måste lyfta psykisk ohälsa i valrörelsen

Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken och tre av fyra personer i Sverige har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egenupplevd eller genom närstående. Det finns alltså goda skäl för partierna att visa vilken politik de har kring denna samhällsutmaning.

Norrbottens län2014-09-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots detta ser vi att fyra av tio granskade lokala valplattformar inte nämner något alls om psykisk ohälsa. Vi vill uppmana partierna i Norrbottens län att sätta psykisk hälsa högre på agendan inför kommande mandatperiod.

För politiker i kommuner och landsting är det viktigt att analysera all sin politik utifrån hur den påverkar den psykiska hälsan. Det finns särskilt stora möjligheter för politikerna att arbeta med frågor som rör psykisk ohälsa ur ett arbetsgivarperspektiv, då landets kommuner och landsting också tillhör de största arbetsgivarna.

Vi har i tidigare studier sett att kommunerna i Norrbottens län behöver göra mer när det handlar om att förebygga, upptäcka och agera vid psykisk ohälsa. Till exempel saknar många kommuner handlingsplaner för minskad sjukfrånvaro och personalgrupperna är stora.

För att se hur partierna använder valrörelsen för att uppmärksamma och formulera politik kring psykisk ohälsa har vi granskat 119 val- plattformar och program för den kommande mandatperioden i kommuner och landsting.

Att sex av tio granskade dokument rymmer formuleringar kring psykisk ohälsa vittnar om att många partier ser att frågan har politisk betydelse. Samtidigt nämns frågan inte alls i fyra av tio plattformar och ungefär hälften saknar konkreta mål eller projekt kring psykisk ohälsa.

Detta är en tydlig skillnad mot hur andra stora och växande samhällsutmaningar uppmärksammas i politiska styrande dokument. Utan målsättningar och konkreta projekt blir det sannolikt svårare att omsätta de politiska ambitionerna i konkret handling.

Vi ser även att de lokala och regionala partiorganisationerna tenderar ha en relativt snäv syn på vilka politikområden som påverkar och påverkas av psykisk ohälsa. Vanligast är att partierna beskriver politik kring psykisk ohälsa i avsnitt som rör ungdomsfrågor. Även avsnitt som beskriver vård, omsorg, psykiatri och socialpolitik kopplas ofta samma med ohälsan.

Men när det gäller övriga politikområden lyser frågorna med sin frånvaro. Det finns anledning för partierna att bredda sitt perspektiv på psykisk ohälsa, då den skär genom alla områden.

Vårt budskap till kommun- och landstingspolitikerna i Norrbottens län att formulera politiska mål och aktiviteter som tar sikte på att både upptäcka och förebygga psykisk ohälsa i samhället. Ett första och viktigt steg vore att använda de avsiktsförklaringar som partier formulerar, till exempel valplattformar samt kommun- och landstingspolitiska program, till att uppmärksamma och formulera konkreta mål för ökad psykisk hälsa.