När höga bensinpriser fördyrar resor, klimatfrågan är på tapeten, flera kommuner har en vacklande folkhälsa och samtidigt försöker blåsa liv i sin centrala bebyggelse framstår en tydlig politisk plan för ökat cyklande som en självklar del av den kommunala politiken.
Men än så länge verkar inte utmaningar och handling gå hand i hand. De partier som vill göra konkret skillnad i viktiga framtidsfrågor har allt att vinna på att föra upp cykelpolitiken på dagordningen inför valet nästa år.
De positiva effekterna av ett ökat cyklande är många och vetenskapligt bevisade. Folkhälsan förbättras genom bättre arbetsförmåga, bättre kondition och minskad risk för övervikt och sjuklighet. Dessutom följer också miljövinster, minskat buller och förbättrade möjligheter till att skapa levande orter med fler sociala mötesplatser.
Höga slitagekostnader och behov av nya vägar minskar om cyklandet ökar på bekostnad av bilåkandet, och dessutom kan cykelturism öka, vilket främjar den lokala utvecklingen.
Att göra det möjligt, enkelt, och attraktivt cykla är ett ansvar som i huvudsak vilar på våra kommunpolitiker. Om inte cykeln integreras i byggande, infrastruktur och underhåll, om inte skyltning och aktiv marknadsföring sköts så kan inte cykelns potential tas tillvara som den samhällsekonomiska penningmaskin som den faktiskt är.
För detta krävs en skriftlig och uttalad kommunal cykelplan för ökat cyklande samt en skriftlig återkommande utvärdering i form av ett cykelbokslut. Ett sådant kan innehålla uppföljning av skötsel, flödesmätningar och nöjdhetsundersökningar, något många kommuner saknar.
Vi tror även att det behövs morötter för att få igång kommunernas cykelsatsningar på riktigt, till exempel i form av en statligt finansierad cykelpott där kommunerna kan söka medel för konkreta cykelprojekt så som investeringar i cykelvägar.
I en undersökning från oss i Cykelfrämjandet så framgår att samtliga tio granskade kommuner i Norrbottens län saknar en skriftligt formulerad strategi för att öka cyklingens andel av transporterna. Undersökningen visar även att ingen av kommunerna säger sig ha någon form av årlig skriftlig utvärdering för att kontrollera vad som gjorts på cyklingsfronten i kommunen.
När partierna i länets kommuner nu spånar fram vilka lokala plan-, bygg- och trafikfrågor de vill gå till val på så uppmanar vi till långsiktighet och att en cykelplan och ett årligt cykelbokslut görs till en av dessa frågor.
Med tanke på det starkt växande intresset för cykling, miljö, hälsa och attraktiva städer finns all anledning att låta cykeln stå i centrum. Vi som ideell cyklande folkrörelse bidrar gärna med våra kunskaper och erfarenheter när kommunerna vill utvecklas.