Det är sommar och flera barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar är stängda. För de barn som lever i hemförhållanden med föräldrar som har psykiska problem eller har levnadsvanor där stora mängder med alkohol och ledighet hör samman blir ett sommarlov på tio veckor hemskt.
Barn och ungas hälsa är tyvärr inget sommarproblem. Det är frågor vi behöver uppmärksamma och jobba med varje dag året om.
Barns och ungdomars psykiska ohälsa har uppmärksammats i flera rapporter under 2000-talet. Ett tydligt budskap i rapporterna är att den psykiska ohälsan hos unga ökar. Det finns inget riktigt klart svar på varför unga mår sämre. Men en viktig förändring som behöver uppmärksammas är att nu sker ökningen hos alla unga i alla samhällsklasser. Tidigare låg ökningen främst bland barn och ungdomar som är särskilt utsatta på grund av svåra hemförhållanden som missbruk eller psykisk sjukdom hos en förälder.
Att ökningen nu sker generellt hos alla barn och unga beror troligtvis på den ökade individualiseringen, att ungdomsperioden har förlängts, ökade krav på prestationer, medias påverkan, ökad alkohol- och drogkonsumtion, mobbning, bostadsbrist, ökad arbetslöshet, ekonomisk utsatthet samt de förändringar och nedskärningar som skett i skolan där de flesta ungdomar vistats en stor del av sin vakna tid.
Psykisk ohälsa innebär ett lidande för den som drabbas och kräver även mycket av anhöriga och samhället. Ett barn som mår dåligt utan en uppmärksam omgivning kan få svårt att klara skolarbete, etablera sig på arbetsmarknaden, få kamrater och skapa sig ett socialt skyddsnät och i förlängningen bilda familj.
Unga med psykisk ohälsa är allvarligt och skapar ett utanförskap som i värsta fall kan följa med hela livet.
På den socialdemokratiska kongressen drev vi som var Norrbottens ombud igenom att det för psykiatrin behövs gemensamma mål för flera samhällssektorer och en nationell plattform som slår fast vad som är psykiatrins uppdrag och hur den ska utvecklas. Och att det ska upprättas en långsiktig nationell handlingsplan för vård och stöd. En viktig del i detta arbete är att bygga upp mobila verksamheter. Det ska inte spela någon roll vem du är, var du bor eller vilka ekonomiska resurser du har, hjälpen ska vara tillgänglig.
För att bygga upp vår psykiska hälsa hos barn och unga behöver vi jobba ännu mer med att tidigt fånga upp vem eller vilka föräldrar och barn som behöver extra stöd.
Alla barn och unga behöver närvarande vuxna, därför är psykisk ohälsa inte bara en fråga för dess föräldrar utan även för hela vårt samhälle. Barnen är vår bästa framtidsinvestering, de är vår framtid och vår nutid.